SKB Mostar

Održan simpozij 'Oživljavanje i transport vitalno ugroženog djeteta'

Sci-Tech / Svemir | 29. 09. 2017. u 12:58 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 20 godina postojanja suvremene Jedinice intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u petak je održan mini simpoziji na temu 'Oživljavanje i transport vitalno ugroženog djeteta'.

Simpozij je okupio brojne poznate i priznate pedijatre iz regije, kao i medicinske sestre čije je djelovanje usko povezano s intenzivnom skrbi za najmlađe pacijente.

Na konferenciji za novinare, koja je održana uoči Simpozija, predsjednica Organizacijskog odbora Darinka Šumanović - Glamuzina rekla je kako su se okupili kako bi prikazali studenskoj, liječničkoj i općoj populaciji nove spoznajne u svezi s najkritičnijim trenutkom u životu djeteta.

Dodala je kako će se prikazati kako se zbrinjava vitalno ugroženo novorođenče i vitalno ugroženo veće dijete.

Ovo je način da podsjetimo našu sredinu kako postoji odjel koji radi diferentne stvari, istaknula je.

Predsjednica udruge neonatologa FBiH Suada Heljić, rekla je kako joj predstavlja zadovoljstvo što će podržati ne samo obljetnicu nego i napomenuti kako se radi o vrsti struke u medicini čiji rad nije dovoljno prepoznat a iza kojega stoji veliki entuzijazam ljudi koji to rade.

- Teško je iznijeti dijete čija je porođajna težina ispod 1000 grama, nekad je potrebno i više od dva mjeseca. Kad se takav posao završi ispred djeteta stoji cijeli život, svi potencijali koje taj život nosi - naglasila je Heljić.

Dodala je kako se radi o teškoj struci.

Također, ove je godine navršeno i 40 godina postojanja kontinuirane sustavne medicinske skrbi o najugroženijoj skupini novorođenčadi u Mostaru.

Kroz Odjel za neonatologiju i intenzivno liječenje prošlo je tijekom tih 40 godina ukupno 16 959 bolesne djece, uglavnom novorođenčadi.

U JIL-u je tijekom dvadeset godina uspješno liječeno 3 599 novorođenčadi, od toga 1 491 nedonoščadi. Strojno je ventilirano 486 novorođenčadi.

Uvođenjem nove tehnologije smanjena je prenatalna smrtnost za nekoliko puta u cijeloj Hercegovini.

Simpozij su organizirali Odjel za neonatologiju Klinike za dječje bolesti SKB Mostar u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Liječničkom komorom HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close