Podrška kolegama

Novinari na strani zakona i u službi javnosti

Sci-Tech / Svemir | 29. 09. 2017. u 16:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko desetina novinara okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade Federalne uprave policije kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nedavnih prijetnji policajaca ekipi “Radija Slobodna Europa”.

Mirni prosvjed je održan zbog prošlotjednog neprofesionalnog odnosa prema ekipi “Radija Slobodna Europa”, kada im je prijećeno “batinama”, te onemogućeno snimanje prosvjeda demobiliziranih pripadnika Armije BiH.

Milenko Voćkić, urednik “Radija Slobodna Europa za BiH” izjavio je da je današnje okupljanje novinara ohrabrujuće, te da jedinstvom trebamo pokazati da novinari ne stoje na drugoj strani u odnosu na policiju ili zakon te da samo rade svoj posao.

“Ja sam uvjeren i moram da vam priznam da ne znam primjer u svijetu da su novinari negdje pravili neki nered, ili da su novinari ti koji stvaraju problem. Moramo da shvatimo svi, da novinari dolaze tamo gdje su problemi, da su u funkciji javnosti prije svega i da imaju obavezu o tome da informiraju. Ako mi u tom svom radu nemamo podršku policije, bojim se da mi onda zaista jesmo u jednoj teškoj situaciji i da imamo problem”, kazao je Voćkić.

Novinarka “Radija Sloboda Europa”, Marija Arnautović, kojoj je onemogućeno snimanje prosvjeda demobiliziranih boraca, kazala je da je ovo okupljanje ipak pokazalo da među novinarima ima solidarnosti, te da je ovo jedini način da zajedno ukažemo na probleme sa kojima se suočavamo tijekom svog rada.

“Da nas je više i da smo solidarniji možda se ovakve stvari ne bi događale, možda bi nam bilo lakše. Iskreno, nije mi bilo svejedno kada su nas policajci legitimirali, uzeli osobne iskaznice, matične brojeve, a pritom mi smo zaista samo radili svoj posao. Mislim da kao novinari nismo jedinstveni, da udruženja ne štite dovoljno naše interese, a da je ovo svakako jedan od načina da ukažemo na probleme”, objasnila je Arnautović.

Današnjem prosvjedu nazočilo je nekoliko desetina novinara iz sarajevskih redakcija. Među njima je bio i Dvorin Sekulić, fotoreporter portala “Klix.ba” koji je i pokrenuo inicijativu za današnje okupljanje.

“Očekivao sam iskreno mnogo manji broj ljudi. S obzirom da ovakve podrške nikada nije bilo i da novinari nisu solidarni i jedinstveni – smatram da je današnji skup odličan način da pošaljemo poruku da se u ovoj zemlji krše osnovna novinarska prava, odnosno naše pravo na rad. Trebamo biti mnogo solidarniji i podržavati jedni druge”, objasnio je Sekulić.

Federalna uprava policije oglasila se priopćenjem o prošlotjednomdogađaju, u kojem se navodi da je nakon interne istrage ustanovljeno da su dvije NN osobe napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao prosvjed boračke populacije, čime su kontaminirali sigurnosni prostor i učinili ga visokorizičnim.

Kopirati
Drag cursor here to close