BepiColombo

Nova slika Venere

Europska svemirska agencija objavila je da je misija, koja je vrijedna oko 1,3 milijardi eura, jedna od najkompleksnijih do sada.
Sci-Tech / Svemir | 15. 10. 2020. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemirska sonda koja putuje prema Merkuru prošla je danas pored Venere i iskoristila Zemljinog susjeda za podešavanje putanje prema najmanjoj planeti Sunčevog sustava, koja je i najbliža Suncu.

Europsko-japanska sonda BepiColombo koja je lansirana prije blizu dvije godine, snimila je crno-bijelu fotografiju Venere s udaljenosti od 17.000 kilometara, a neki od njenih instrumenata ušli su u kadar.

Foto: BepiColombo  / Venera

Ovo je bila druga od devet takozvanih planetarnih gravitacijskih asistencija koje su sondi potrebne tijekom sedmogodišnjeg putovanja do Merkura. Prva je iskorištena oko Zemlje u travnju.

Europska svemirska agencija objavila je da je misija, koja je vrijedna oko 1,3 milijardi eura, jedna od najkompleksnijih do sada.

Ekstremna Merkurova temperatura, snažna gravitacija Sunca i zasljepljujuća solarna radijacija stvaraju veoma teške uvjete, prenio je AP.

BepiColombo će još jednom obići oko Venere i šest puta oko Merkura da bi usporio prije dolaska na odredište 2025. godine.

BepiColombo's first glimpse of Venus

BepiColombo's first glimpse of Venus

Svemirska sonda će se potom podijeliti. Europski orbitalni aparat Bepi će ući u unutrašnju orbitu Merkura, a aparat Mio, koji je napravila Japanska agencija za istraživanje svemira, sakupljat će podatke s veće udaljenosti.

Oba aparata dizajnirana su da podnesu temperaturu koja varira od 430 stupnjeva Celzijusa sa strane koja je izložena Suncu do minus 180 stupnjeva u Merkurovoj sjenci.

Istraživači se nadaju da će ova misija doprinijeti boljem razumijevanju Merkura, koji je tek nešto veći od Zemljinog Mjeseca i ima masivno jezgro od željeza.

Posljednji svemirski brod koji je posjetio Merkur je Messinger, čiju je misiju američka Nasa okončala 2015. godine. Prije toga, NASA-in brod Mariner prošao je pored ove planete tijekom sedamdesetih.

Kopirati
Drag cursor here to close