Netragom

Nestala najveća svjetska ozonska rupa

Iako bi se zatvaranje ozonske rupe moglo povezati sa smanjenjem zagađenja zbog usporavanja cjelokupnog svjetskog gospodarstva, znanstvenici ističu da to nije slučaj.
Sci-Tech / Svemir | 29. 04. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad su znanstvenici početkom ožujka objavili da su otkrili neobičnu rupu u ozonskom omotaču zemlje iznad Arktika, cijeli se znanstveni svijet zabrinuo.

Ne samo da se rupa pojavila na neobičnom mjestu, već je bila i najveća do sad. Svi su se pitali je li to posljedica velikih požara u Australiji, emitiranja štetnih plinova ili nečeg trećeg.

No, kako se iznenada pojavila, tako je i iznenada nestala. Znanstvenici iz Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) objavili su kako se rupa - zatvorila, javlja Zimo.

Iako bi se zatvaranje ozonske rupe moglo povezati sa smanjenjem zagađenja zbog usporavanja cjelokupnog svjetskog gospodarstva, znanstvenici ističu da to nije slučaj.

COVID-19 vjerojatno nema nikakve veze s tim, objavili su iz CAMS-a i dodali: Zatvaranje su potaknuli neobično jaki i dugotrajni polarni vjetrovi te nema veze s promjenom u kvaliteti zraka.

Ističu kako je do otvaranja rupe došlo zbog niskih razina ozona na Artiku, što se događa rijetko, ali nije neobično. Ono što jest neobično je činjenica da se to dogodilo u proljeće.

Kako su pojasnili iz NASA-e, ovako niske razine ozona pojavljuju se otprilike jednom u desetljeću. Iz ESA-e su početkom travnja objavili kako očekuju da se rupa sama zatvori kad temperature na Arktiku narastu i potaknu miješanje zraka bogatog ozonom i onog u kojem ozona nedostaje.

Kopirati
Drag cursor here to close