Opportunity se ne javlja

NASA priprema ''posljednji pozdrav'' za svoj rover na Marsu

Opportunity je na Marsu trebao provesti samo 90 dana i u tom vremenu proći tek 640 metara po površini.
Sci-Tech / Svemir | 13. 02. 2019. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživačka sonda, rover Opportunity, koji je posljednjih 15 godina proveo istražujući Mars, ne javlja se svojim "roditeljima" na Zemlji više od šest mjeseci.

Otkako je prošlog lipnja velika pješčana oluja zahvatila Mars i zatrpala Opportunity, NASA je u potpunosti izgubila kontakt s roverom.

Naime, Opportunity koristi Sunčevu energiju za pokretanje svog sustava, a znanstvenici pretpostavljaju da je pješčana oluja zatrpala njegove solarne panele i tako mu onemogućila da se "probudi" i ponovno kontaktira Zemlju, piše Zimo.co.

Iz NASA-e su najavili kako će danas tijekom dana po posljednji put pokušati kontaktirati Opportunity. Rezultate tog pokušaja objavit će na konferenciji za novinare kasnije večeras.

Bez obzira uspiju li pokrenuti Opportunity ili ne, činjenica je da je taj mali rover nadmašio sva očekivanja. Opportunity je na Marsu trebao provesti samo 90 dana i u tom vremenu proći 640 metara po površini. Umjesto toga, nastavio je istraživati i slati vrijedne podatke na Zemlju. Petnaest godina kasnije, čini se da je njegova misija ipak završila.

Znanstvenici koji su tijekom godina koristili Opportunity za istraživanje Marsa sve su uvjereniji kako će NASA danas poslati posljednji pozdrav prema Marsu i oprostiti se od rovera koji je nadmašio sva očekivanja, piše Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close