Teleskop

NASA predstavila svog novog lovca na izvanzemaljce

Webbov teleskop imat će dvije glavne zadaće - pronaći tragove izvanzemaljskog života i proučavati podrijetlo svemira.
Sci-Tech / Svemir | 30. 08. 2019. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moćni Hubbleov teleskop napokon može u zasluženu mirovinu jer je NASA i službeno predstavila novi, vrhunski teleskop koji bi ga trebao zamijeniti.

James Webb Space Telescope, kako mu je službeno ime, ili Webbov teleskop "za prijatelje", imat će dvije glavne zadaće - pronaći tragove izvanzemaljskog života i proučavati podrijetlo svemira.

Webbov teleskop najavljen je još 2009. godine, no nakon brojnih kašnjenja, odgađanja i probijanja budžeta, trebao bi poletjeti prema svemiru u ožujku 2021. godine, javlja Bug.hr.

Početna cijena do sad se već udvostručila i iznosi vrtoglavih 9,7 milijardi dolara, a do samog lansiranja bit će potrebna još koja stotina milijuna.

Webbov teleskop, kad jednom dospije u svemir, imat će velike štitove koji će osjetljive instrumente štititi od topline i zračenja Sunca, a ukupno će biti velik poput teniskog terena.

Svojim infracrvenim "okom" promatrat će planete u svojoj blizini i istraživati na koji su nastale prve zvijezde i galaksije prije otprilike 13,5 milijardi godina.

Inače, projekt Webbovog teleskopa predvodi NASA, uz potporu Europske svemirske agencije i Kanadske svemirske agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close