Moon Diver

NASA planira istraživati pećine ispod površine Mjeseca

Spilje bi mogle pružiti gotova staništa za buduće misije s posadom, pružiti zaklon astronautima i zaštititi ih od ekstremnih temperatura, zračenja i asteroida koji utječu na površinu Mjeseca.
Sci-Tech / Svemir | 31. 03. 2019. u 12:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Mjesec

NASA planira poslati rover za ekstremne terene koji bi istražio tajanstvene pećine koje leže ispod površine Mjeseca. Primarni cilj misije je istraživanje povijesti Mjeseca.

Spilje bi mogle pružiti gotova staništa za buduće misije s posadom, pružiti zaklon astronautima i zaštititi ih od ekstremnih temperatura, zračenja i asteroida koji utječu na površinu Mjeseca. Otvorene spilje su se formirale kada su njihovi stropovi pali u lavu ispod površine Mjeseca.

Rover nazvan Moon Diver, poletjet će na vrhu rakete sredinom 2020.-ih. Sletjet će nekoliko stotina metara dalje od dubokih jama Mjeseca i "Mora tišine". Tamo će biti raspoređen manji rover zvan Axel koji će se približiti većim kraterima, prenosi Novilist.hr.

Prikupljajunjem podataka o drevnoj stijeni ispod površine pomoću kotača na roveru, detaljno će se analizirati spilje.

''Apollo 11 sletio je uz rub 'Mora tišine', a pedeset godina kasnije, zaronit ćemo ravno u sredinu'', rekla je Laura Kerber, istraživačica NASA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close