Do 2024. godine

NASA odgađa povijesnu misiju povratka na Mjesec

NASA-in plan je 2024. godine poslati letjelicu s ljudskom posadom - uključujući i s prvim ženskim članom posade, na Mjesec.
Sci-Tech / Svemir | 26. 11. 2020. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 50 godina od posljednjeg spuštanja na Mjesec, NASA 2024. planira poslati novu ljudsku misiju na Zemljin satelit, a ta bi misija trebala ući u povijest, među inim, i zbog prvog ženskog člana posade.

I prije ove godine koju je obilježila pandemija koja je svima pomrsila privatne i poslovne planove, rok za misiju bio je kratak, a virus SARS-CoV-2 dodatno je zakomplicirao i usporio stvari, javlja Zimo.

Prema posljednjim informacijama, čini se jako teško da će NASA uspjeti ispuniti taj cilj. Zbog pandemije bilo je zatvoreno čak 18 NASA-inih velikih postrojenja tako da je razvoj tehnologije za misiju Artemis - od sustava lansiranja do svemirske letjelice Orion morao biti odgođen ili privremeno suspendiran.

U nedavnom izvještaju glavnog inspektorata NASA-e navodi se kako još moraju donijeti konačne odluke o ključnim aspektima ove misije, uključujući i odluke o lunarnoj stanici Gateway i letjelici (Human Landing System) s kojom će se astronauti spustiti na Mjesec, a u čijem razvoju sudjeluju tri privatne kompanije.

Osim pandemije, problem su i financije te je NASA od tražene 3 milijarde dolara, od Kongresa dobila odobrenje za polovicu tog iznosa, ali se nadaju da će im biti odobren dodatan budžet. Zbog navedenih vremenskih i financijskih izazova, iz NASA-e kažu kako je teško vjerovati da će lunarna stanica biti dovršena na vrijeme.

U izvještaju se spominje kako će za nastavak svemirskih misija biti potrebna snažno i konstantno državno vodstvo, kao i prateće financiranje. Također, s NASA-ine strane potrebno je odrediti realan raspored svemirskih misija, kao i konkretne dugoročne troškove svemirskih misija, a naglašava se i nužnost partnerstva s drugim vladama i privatnim kompanijama.

Ukratko, ovaj izvještaj upućuje na to kako će NASA teško uspjeti u svom naumu lansiranja nove ljudske misije na Mjesec te da bi misija Artemis mogla biti odgođena, zaključuju na The Independentu.

Kopirati
Drag cursor here to close