Staništa na Marsu

NASA odabrala najbolje kuće za život na Marsu

Gdje i kako živjeti na Marsu pitanje je kojim su se bavili dizajneri u natječaju kojeg je organizirala NASA
Sci-Tech / Svemir | 10. 04. 2019. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati su finalisti natječaja za dizajn najbolje i najprikladnije kuće, tj. staništa na Marsu. Natječaj je organizirala NASA i cilj mu je dizajnirati najbolju 3D printanu kuću za život na Marsu, i u mnogim svjetovima još i dalje.

U izazovu koji je započeo 2015. godine timovi su trebali dizajnirati prikladna skloništa za život na Mjesecu i Marsu a možda i negdje drugdje. U ovoj fazi 11 timova trebalo je kreirati cjelovite slike svog dizajna uz pomoć softvera za modeliranje uz kratak video koji objašnjava njihov izbor.

Svaki se model ocjenjuje po arhitektonskom izgledu i estetici, kao i po izvedivost njihove konstrukcije, piše CNN.

Prvu nagradu osvojio je tim SEArch+/Apis Cor sa svojom jedinstvenom uvrnutom strukturom, s malim rupama.

Video: Level 4 of NASA’s 3D-Printed Habitat Challenge

Drugoplasirani tim Zoperhous predložio je da se njihove modularne strukture ispišu roverom, a Inkubator Mars, skupina inženjera i umjetnika, pokazala je modularni dizajn koji se sastoji od četiri različita prostora, uključujući i jedan za uzgoj biljaka.

Tri ekipe su podijelile nagradu od 100.000 dolara. U sljedećem krugu, početkom svibnja, finalisti će isprintati 3D makete svog dizajna a natječu se za nagradu od 800.000 dolara.

Video: Level 4 of NASA’s 3D-Printed Habitat Challenge

Ovaj je natječaj dio razvoja misija za slanje ljudi na Mjesec i Mars. Krajem prošle godine agencija je objavila da devet američkih kompanija ispunjava pravo za ponudu na 2,6 milijardi dolara ugovora tijekom 10 godina kako bi isporučili usluge na Mjesec, prenosi Express.hr.

2017. predsjednik Donald Trump potpisao je Space Policy Directive 1 kako bi "preusmjerio američki svemirski program na ljudska istraživanja i otkrića".

"To je prvi korak u povratku američkih astronauta na Mjesec nakon 1972. godine, za dugoročno istraživanje i korištenje", rekao je. "Ovaj put nećemo samo staviti našu zastavu i ostaviti otiske stopala, već ćemo sagradit temelje za eventualnu misiju na Mars, a možda i jednog dana, u mnoge svjetove još i dalje", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close