Za zadatke opasne za ljude

NASA naručila astronaute na napuhavanje

Riječ je, dakako, o robotskim astronautima koji će se koristiti za zadatke preopasne za ljude, a izrađeni su tako da ih se može napuhati i jeftino popraviti.
Sci-Tech / Svemir | 23. 04. 2019. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na privatnom sveučilištu Brigham Young University u američkoj saveznoj državi Utah nastao je King Louie – robot na napuhavanje koji bi se trebao koristiti u svemirskim misijama. Projekt je financirala američka svemirska agencija NASA.

Roboti poput ovoga izrađeni su od posebnih fleksibilnih komora koje se mogu napuhavati i tako pomicati dijelove "tijela".

Osnovna prednost robota na napuhavanje jest što su mekani, pa su samim time i sigurni za rad u posebnim okruženjima – kako u svemirskim uvjetima tako i u blizini ljudi.

Ovaj prototip robota gotovo je bezopasan, ne može ozlijediti čovjeka ili polomiti kakvu skupocjenu opremu, a opet ga se može koristiti za razne svrhe, od tvornica, preko bolnica, vrtića ili staračkih domova, javlja Bug.hr.

Inženjeri koji su programirali elektroniku i osmišljavali zračne komore koje pokreću ruke ovog robota kažu kako su na umu prije svega imali primjenu ovakvih rješenja u svemiru.

No, s vremenom im je postalo jasno da se mekani roboti na napuhavanje mogu primijeniti u gotovo svim situacijama gdje roboti moraju surađivati s ljudima i biti u njihovoj blizini.

Osim što je pokretan i sposoban za razne zadaće, King Louie je i vrlo kompaktan – kada se u potpunosti ispuše moguće ga je složiti u vrlo malen prostor i tako lako transportirati. Za sada je riječ tek o prototipu na temelju kojeg će se dalje vršiti istraživanje i razvoj ove tehnologije.

Kopirati
Drag cursor here to close