Istraživanje se nastavlja

NASA najavila dvije misije na Veneru

Misije imaju proračun po 500 milijuna dolara, a planirane su u razdoblju između 2028. i 2030. godine.
Sci-Tech / Svemir | 03. 06. 2021. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka svemirska agencija NASA je najavila da planira dvije misije na Veneru s ciljem istraživanja atmosfere ove planete te njenih geoloških karatkeristika.

Misije imaju proračun po 500 milijuna dolara, a planirane su u razdoblju između 2028. i 2030. godine.

Administrator NASA-e Bill Nelson je kazao da bi ove misije mogle "ponuditi priliku za istraživanje planete nakon više od 30 godine".

Posljednja sonda koja je "posjetila" planetu bio je orbiter Magellan 1990. godine. Međutim, druge letjelice su od tada samo prolazile pored Venere.

Misije na Veneru su odabrane prema njihovom znanstvenom potencijalu i vrijednosti te prema izvodivosti njihovih razvojnih planova.

Tijekom misija će se proučavati kako se planeta formirala i evoluirala te da li je na njoj nekada postojao ocean.

Tijekom prve misije pod nazivom Davinci+ će biti napravljene fotografije visoke rezolucije koje će otkriti geološke karakteristike planete, dok će druga misija nazvana Veritas mapirati površinu planete kako bi se razumjela njena geološka povijest i kako bi se istražilo zašto se razvila toliko drugačije u odnosu na Zemlju.

Koristiti će se jedna vrsta radara s ciljem otkrivanja postojanja vulkana, kao i da bi se ustanovilo da li se još uvijek događaju zemljotresi.

Kopirati
Drag cursor here to close