Istraživanje se nastavlja

NASA na Mars šalje helikopter

Helikopter će biti opremljen kamerom i dati nam potpuno novi pogled na površinu Crvenog planeta, ali i pokazati je li moguće sa Zemlje upravljati bespilotnom letjelicom na Marsu.
Sci-Tech / Svemir | 10. 06. 2019. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

NASA za sljedeće ljeto planira novu misiju na Mars – polijetanje se očekuje tijekom srpnja, dok se slijetanje na Crveni planet i krater Jezero očekuje sredinom veljače 2021. godine.

Rover koji će sletjeti na površinu trebao bi tražiti dokaze o potencijalnim znakovima života u prošlosti, a ova misija posebna je i po tome što, osim rovera, NASA na Mars prvi puta šalje i helikopter.

Naravno, neće to biti klasičan helikopter, već posebna letjelica s elisama koja će moći polijetati i slijetati vertikalno i koja je tijekom posljednjih mjeseci podvrgnuta rigoroznim testovima u uvjetima kakvi vladaju na Marsu, javlja Zimo.co.

Osim što će morati "preživjeti" velike temperaturne minuse, helikopter treba biti prilagođen gustoći zraka na ovoj planeti pa se testira u posebnoj vakuumskoj komori, a spojen je i s posebnim konopcem čija je uloga simulacija gravitacije ove planete.

Također, provedena su i testiranja s kojima se znanstvenici žele uvjeriti da će marsovski helikopter preživjeti polijetanje s raketom.

Svi dosadašnji testovi pokazali su se uspješnima tako da su očekivanja znanstvenika zaista velika, iako na njemu neće biti posebnih instrumenata, već samo kamera koja bi trebala dati preciznu sliku površine Marsa te solarni paneli.

Također, s ovim projektom NASA je htjela demonstrirati kako je moguće sa Zemlje upravljati bespilotnom letjelicom na drugim planetima, a proći će još više od godinu i pol dok saznamo je li to zaista moguće.

Znanstvenici su tijekom godina razvili i testirali brojne modele helikoptera, a tek je ovaj model uspješno položio sve testove te vjeruju kako će im nova letjelica dati potpuno novu sliku površine Marsa te bi mogao poslužiti u drugim misijama i prikupljati brojne vrijedne podatke.

Kopirati
Drag cursor here to close