''Crv'' se vraća

NASA će u upotrebu vratiti svoj legendarni retro logotip

NASA-in znak poznat kao "crv", u kojem je jednostavnim linijama ispisan akronim imena ove agencije, ponovno će se službeno koristiti nakon gotovo 30 godina.
Sci-Tech / Svemir | 06. 04. 2020. u 17:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča o NASA-inom prepoznatljivom vizualnom identitetu stara je koliko i sama agencija. Isprva je, kada je NASA osnovana u današnjem obliku, prihvaćen znak danas poznat kao "mesna okruglica", odnosno "ćufta" (meatball).

Na njemu su, na plavom krugu u pozadini, prikazane putanja svemirskih letova, stilizirana sazviježđa, te akronim "NASA". U upotrebi se ovaj znak zadržao do danas, s time da je 1975. bio predstavljen i nešto jednostavniji oblik znaka – poznat kao "crv" (worm).

Riječ je o jasnom, jednostavnom i upadljivom futurističkom fontu kojim je, uočljivom crvenom bojom, ispisano ime američke svemirske agencije, prenosi Bug.

Tada je ovaj znak hvaljen kao primjer uspješnog modernog dizajna koji predstavlja inovativnost, no u upotrebi se zadržao samo do 1992. godine, kada je u upotrebu vraćena "mesna okruglica" s kraja pedesetih godina prošlog stoljeća.

No, početkom ovog mjeseca objavljeno je da će se "crv" ponovno vratiti u službenu upotrebu kao sekundarni logotip. Sada se on već smatra "retro" logotipom koji bi trebao ponovno oživjeti uzbudljivost svemirskih putovanja u novoj eri lansiranja ljudi u svemir.

Stoga će NASA svoj novi-stari znaku ovom obliku nalijepiti na raketu Falcon 9 koja će, prvi puta nakon gašenja programa Space Shuttle, s tla SAD-a poslati ljude u svemir.

Trebalo bi se to dogoditi krajem svibnja u sklopu misije Demo-2, kada će SpaceX-ova raketa na Međunarodnu svemirsku postaju poslati prve astronaute putničkom kapsulom Crew Dragon.

Nakon toga NASA-in "crvić" trebao bi se s vremena na vrijeme pojavljivati u raznim drugim prigodama, o čemu će agencija odlučiti naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close