SpaceX

Musk: Volio bih izgraditi bazu na Mjesecu i slati ljude na Mars

Nema sumnje da SpaceX ima neke izvrsne ideje o tome što bi mogli napraviti kako bi nam pomogli doći na Mjesec, rekao je na kraju NASA-in voditelj Jim Bridenstine.
Sci-Tech / Svemir | 03. 03. 2019. u 15:33 Bljesak.info
Kopirati

Nije tajna da je Elon Musk zaljubljenik u svemir. To je jedan od razloga zašto je i osnovao tvrtku SpaceX.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je upravo SpaceX prema Međunarodnoj svemirskoj postaji poslao svoju prvu testnu kapsulu za prijevoz astronauta, Musk nije mogao sakriti uzbuđenje.

Rado bih se i ja provozao, rekao je okupljenim novinarima Musk.

Iako u kapsuli nazvanoj Crew Dragon nije bilo ljudi, ipak je bilo putnika, piše Zimo.co.

Testna lutka nazvana Ripley, odjevena u SpaceX-ovo svemirsko odjelo opremljena je nizom senzora koji će inženjerima na Zemlji otkriti treba li još što popraviti prije prve ljudske misije.

Osim Ripleya, u kapsuli se nalazi i plišana igračka u obliku Zemlje. Plišana Zemlja nema samo zabavnu ulogu, već će inženjerima pokazati i kad kapsula uđe u područje bez gravitacije.

Uspješno lansiranje prvi je korak u testnom letu Crew Dragona. Oko podneva po hrvatskom vremenu kapsula bi se trebala spojiti s Međunarodnom svemirskom postajom i dovesti 200 kilograma opreme i namirnica astronautima.

No, Musk je optimističan i vjeruje kako bi do kraja ove godine SpaceX mogao imati i prvi let s ljudskom postajom.

To bi definitivno bila kulminacija dugog sna, rekao je Musk, ali i dodao kako testna misija još nije gotova i treba biti oprezan. No nije mogao sakriti svoje uzbuđenje.

Volio bih otići na let u ovoj letjelici. Mislim da je dobro dizajnirana, ali morat ćemo pričekati nedjelju prije stvaranja bilo kakvih planova, rekao je Musk.

Ipak, Musk i NASA, čini se, već stvaraju zanimljive planove.

Trebali bismo imati bazu na Mjesecu, kao trajno nastanjenu ljudsku ispostavu i od tamo slati ljude na Mars, rekao je novinarima Musk i zaintrigirao okupljene dodavši: Možda bi to moglo biti i nešto više od svemirske postaje, ali vidjet ćemo.

S idejom o zajedničkoj gradnji složili su se i iz NASA-e te dodali kako je to i njihov plan.

Nema sumnje da SpaceX ima neke izvrsne ideje o tome što bi mogli napraviti kako bi nam pomogli doći na Mjesec, rekao je na kraju NASA-in voditelj Jim Bridenstine.

Pristajanje Crew Dragona na Međunarodnu svemirsku postaju možete pratiti uživo.

Kopirati