Za mjesec dana

Musk i NASA pripremaju novu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju

Za malo više od mjesec dana iz SAD-a lansirat će se nova raketa SpaceX-a s ljudskom posadom u kapsuli Crew dragon. I ovog puta cilj će biti ISS.
Sci-Tech / Svemir | 29. 09. 2020. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk i SpaceX nedavno su ušli u povijest kada je njihova svemirska kapsula Crew Dragon astronaute prevezla na Međunarodnu svemirsku postaju.

Svemirska kompanija i aeronautička agencija već se pripremaju za drugi takav let - novi je let prvotno bio planiran za ISS 23. listopada, no taj je datum pomaknut za 31. listopada.

U rano jutro Noći vještica SpaceX-ova raketa Falcon 9 ponijeti će kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti četiri astronauta (Michael Hopkins, Victor Glover, Soichi Noguchi i jedina ženska predstavnica misije Shannon Walker) prema svemirskoj postaji na koju bi trebali pristati 1. studenog oko 5 ujutro, javlja Zimo.

Prije nego su poletjeli sa SpaceX-ovom letjelicom, Amerikanci su godinama plaćali za letove u ruskom Soyuzu, raketi s kojom su svi astronauti letjeli na Međunarodnu svemirsku postaju.

Upravo u činjenici što danas NASA za transport svojih astronauta ne mora koristiti ruske letjelice, već može poletjeti sa svoga tla u raketi made in USA najveća je vrijednost letova sa SpaceX-om. Osim s Muskovom kompanijom, NASA ima ugovor i s Boeingom s čijom kapsulom Starliner također namjeravaju svoje astronaute slati u svemir.

Inače, druga misija sa SpaceX-om prvotno je zakazana za 23. listopada, no kako će tih dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji biti prilično prometno, odlučili su se za odgodu.

Naime, 14. listopada na ISS s ruskim Soyuzom stiže nova grupa astronauta, dok se s istom letjelicom 21. listopada na Zemlju vraćaju astronauti koji su dotad bili na ISS-u.

NASA je, dakle, samo dva dana nakon toga planirala novi let na ISS, no kao bi svi uključeni u svemirske misije “uhvatili malo zraka” te kako bi dobili na vremenu za rješavanje “potencijalnih izazova”, odlučili su se novu misiju pomaknuti za osam dana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close