O knjižnicama

Mostar: Knjiga ostavlja spomenik u srcu onoga koji je čita

Sci-Tech / Svemir | 08. 09. 2017. u 12:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni dan svjesnosti o knjižnicama obilježen je u petak ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, biblioteke Univerziteta 'Džemal Bijedić', Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti i Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije.

U ime rektorice mostarskog Sveučilišta Ljerke Ostojić, prisutnima se obratila prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru Izabela Dankić koja je kazala kako su se danas okupili kako bi obilježili dan knjižnica i podigli svijest o njihovoj važnosti.

"'Čitaj, uči, otkrij' moto je pod kojim su se danas odazvale javne, akademske, školske i specijalne knjižnice i ostali partneri kako bi na više od 50 mjesta u BiH predstavili knjižnice, njihove usluge i uopće informacijske i knjižnične znanosti nudeći građanima različite sadržaje", istaknula je Dankić.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o knjižnicama odvija se u okviru projekta Erasmus +, koji se financira sredstvima Europske unije. Koordinatorica Erasmus+ projekta Sveučilišta u Mostaru Štefica Dodig navela je kako je cilj podizanje razine razmišljanja o tome što je danas knjižnica.

"Knjižnica više nije ono što je bila prije. Knjižnica je multifunkcionalni informacijski centar gdje građani mogu dosta toga saznati i naučiti. Dapače, prinuđeni su u današnje vrijeme, kada informacija pronalazi nas, a ne mi informaciju, ocijeniti kakva je ta informacija", istaknula je Dodig.

Poručila je i to kako je pismenost prije bila čitati i pisati, a danas postoji nekoliko vrsta pismenosti, i to medijska, digitalna, matematička, informacijska pismenost koja se upravo veže za knjižnice. "Upravo ta informacijska pismenost podrazumijeva ocjenjivanje, kritičko razmišljanje o informacijama, a knjižnica može postati lider u osvješćivanju i informacijskom opismenjivanju građana", kazala je Dodig.

Rukovoditeljica biblioteke Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru Edita Mulaosmanović kazala je kako je knjiga vrijednija od svih spomenika jer ona ostavlja spomenike u srcu onoga koji je čita. "Mi smo se odazvali pozivu sa Sveučilišta u Mostaru jer smatramo kako treba podići svijest građana o značaju biblioteka u bh. društvu i znanosti", kazala je Mulaosmanović.

Zorica Marić, voditeljica Službe za rad s korisnicima u Narodnoj knjižnici HNŽ Mostar, koja je domaćin današnjeg obilježavanja, kazala je kako u ovo jesensko vrijeme oživljavaju sve aktivnosti u Narodnoj knjižnici, od čitateljskih klubova, promocije knjiga, kreativnih radionica, pričaonica, inormatičkih radionica.

"Mi smo odlučili danas u povodu obilježavanja Nacionalnog dana svijesti o knjižnicama, darovati čiteteljima deset besplatnih članskih iskaznica", kazala je Marić. Inače, javne, akademske, školske i specijalne knjižnice sudjeluju danas u promociji svih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje na pedeset lokacija širom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close