Dodjela

Mostar: 20 studenata na korak od zaposlenja po svjetskim standardima

Sci-Tech / Svemir | 06. 09. 2017. u 12:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' dodijeljeno je dvadeset certifikata prvoj generaciji studenata u Bosni i Hercegovini koji su se obučavali za uporabu softvera Ansys. Ansys predstavlja vodeći svjetski program iz oblasti proračuna strojnih dijelova i konstrukcija.

Deset certifikata dobili su studenti Mašinskog fakulteta, a deset studenti Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' Safet Isić tom prilikom rekao je kako će mladi inženjeri koji su na ovoj obuci stekli dodatno znanje, imati veće šanse za dobivanje posla nakon završetka studiranja.

"Kroz taj projekt Mašinski fakultet dobio je odgovarajuću softversku opremu, licencirane softvere i adekvatnu računarsku opremu koja može podržati softverske pakete", dodao je dekan Isić. Po njegovim riječima, time je osigurana održivost projekta jer je pored studenata obučeno i nastavno osoblje koje će stečeno znanje prenositi kroz redovni nastavni program.

Prodekan za znanost Fakulteta strojarstva Sveučilišta u Mostaru Remzo Dedić istaknuo je kako obukom softvera Ansys studenti dobivaju novo znanje koje će im pomoći za izradu završnih i diplomskih radova, a kasnije će imati veće mogućnosti prilikom traženja posla.

"Fakultet strojarstva od iduće godine u nastavu uključuje elemente ovog programskog paketa, a asistenti koji su, također, završili obuku obučavat će novu generaciju studenata o tom softverskom paketu", naglasio je prodekan Dedić.

Ansys predstavlja vodeći svjetski program iz oblasti proračuna mašinskih dijelova i konstrukcija, a u BiH se do sada nije službeno koristio u školovanju budućih inženjera. U okviru DeveloPPP.de programa javno-privatnog partnerstva budući bosanskohercegovački inženjeri dobili su mogućnost da steknu dodatne kvalifikacije iz modernih softverskih aplikacija i rada na konkrentim praktičnim zadacima kod gospodarskih subjekata.

Projekt se provodi kroz program javno-privatnog partnerstva DeveloPPP.de, a provode ga njemački GIZ uime njemačke vlade i švedska kompanija BerDiz Consulting AB, u partnerstvu s Mašinskim fakultetom Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Fakultetom strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close