Chang'e-5

Mjesec se ohladio kasnije

Podaci upućuju na zaključak da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala duže nego što se pretpostavljalo.
Sci-Tech / Svemir | 12. 10. 2021. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesec se ohladio kasnije nego što se do sada vjerovalo, sugerira materijal koji su s ovog prirodnog satelita prikupile kineske sonde, piše Srna.

Ostaci stijena nastali topljenjem magme koji su s Mjeseca stigli na Zemlju nakon uspješne prošlogodišnje kineske misije milijardu godina su mlađi od materijala sakupljenog u ostalim misijama prije više desetljeća, piše u članku objavljenom u časopisu Science.

Uzorci doneseni s američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijarda godina, ali oni prikupljeni tijekom kineske misije Chang'e-5 krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi.

Ti podaci upućuju na zaključak da je vulkanska aktivnost na Mjesecu trajala duže nego što se pretpostavljalo.

U prosincu prošle godine kineska sonda bez posade sletjela je na dosad neposjećeni dio velike ravnice nastale djelovanjem lave Oceanus Procellarum.

  / Uzorak s Mjeseca

Na Zemlju je donesen 1.731 gram uzoraka.

Jedan od glavnih ciljeva misije nazvane po mitskoj kineskoj boginji Mjeseca Chang'e bio je da se ustanovi koliko je ovaj Zemljin satelit bio vulkanski aktivan.

Uspješno obavljenom misijom Kina je postala treća u svijetu koja je do sada prikupila Mjesečeve uzorke, nakon SAD i Sovjetskog Saveza, koji su prije 45 godina ostvarili posljednju uspješnu misiju prikupljanja materijala sa Mjeseca.

U sljedećih pet godina Kina planira realizirati misije Chang'e-6 i Chang'e-7", također bez posade, a cilj im je da istraže Mjesečev južni pol.

Video: Chang'e 5 Spacecraft Lands on The Moon and Returns Moon Rocks To Orbit
Kopirati
Drag cursor here to close