Tajni projekt

Misteriozni X-37B sletio na Zemlju nakon rekordnih 780 dana provedenih u orbiti

Bespilotna svemirska letjelica X-37B američkog ratnog zrakoplovstva sjetjela je u nedjelju nazad na Zemlju nakon 780 dana provedenih u orbiti. Taj let ujedno je i najduži te peti po redu u nizu dugih svemirskih letova koje testira američka vojska.
Sci-Tech / Svemir | 28. 10. 2019. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija X-37B orbitalnog testnog vozila OTV-5 (Orbital Testing Vehicle) završila je besprijekornim autonomnim slijetanjem u NASA-inom Kennedyjevom svemirskom centru u Cape Canaveralu. Misteriozna letjelica, o čijoj se misiji inače vrlo malo zna, sletjela je na Kennedyjev svemirski centar u nedjelju rano ujutro, a u Zemljinu orbitu je lansirana 9. rujna 2017. godine putem rakete Falcon 9 kompanije SpaceX.

OTV-5 je srušio i rekord svojeg prethodnika, OTV-4, ostavši u orbiti punih 780 dana, nasuprov 718 dana misije OTV-4. isto tako, prvi put je X-37B sletio u Kennedyjev svemirski centar, a ne u Vanderberg zračnu bazu američkog ratnog zrakoplovstva.

Nebo više nije granica za američko ratno zrakoplovstvo, a ako odobri i Konges, nije više granica niti za američke svemirske snage, šef stožera američkog ratnog zrakoplovstva, general David L. Goldfein, javlja Zimo.

Američka vojska ima u svojoj floti najmanje dvije X-37B svemirske letjelice i obje su već više puta letjele. Njihov porizvođač je američka tvrtka Boeing, a originalno je zamišljeno da te letjelice provode najviše 240 dana u orbiti.

X-37B i dalje pokazuje važnost svemirske letjelice za višekratnu upotrebu, naglašava tajnica američkog ratnog zrakoplovstva Barbara Barrett.

Što su točne sve te letjelice tako dugo radile u orbiti i dalje ostaje tajna, no tu i tamo su dužnosnici američkog ratnog zrakoplovtsva dali par informacija o tipovima eksperimenata koje je OTV-5 provodio u svemiru. Jedan od tih jest i eksperiment dizajniran za testiranje eksperimentalne elektronike i tehnologija oscilirajuće toplinske cijevi u dugom boravku u svemiru.

OTV-5 je za razliku od prijašnjih misija letio i u nešto višoj orbiti, što sugerira i nove eksperimente. Ono što je još potvrđeno, jest da je OTV-5 ponio sa sobom manje eksperimente i satelite u orbitu.

Kopirati
Drag cursor here to close