Vatrena kugla

Meteorit pao kod Rijeke, sve zabilježile kamere

"U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca", navodi glavni tajnik HMM-a Dorian Božičević.
Sci-Tech / Svemir | 25. 08. 2021. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot / Meteorit pao kod Rijeke, sve zabilježile kamere 

U noći s 13. na 14. kolovoza na području Rijeke pao je meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima završila barem s jednim meteoritom mase od oko 150 grama koji je pao u gorje jugoistočno od Rijeke, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske meteorske mreže (HMM).

"Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonco) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga, s udaljenosti od 530 kilometara. U trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca", navodi glavni tajnik HMM-a Dorian Božičević.

 Ističe kako je vatrena kugla svoje let započela u 4:05 sati po srednjoeuropskom vremenu na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra.

"Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati. Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine. Nadajmo se da ćemo opaziti i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva", kaže koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Kopirati
Drag cursor here to close