Pandemija

Koronavirus odgodio rusko-europsku misiju „Egzo Mars 2020”

Prema riječima generalnog direktora „Roskosmosa” Dmitrija Rogozina, odlaganje početka ove rusko-europske misije za 2022. godinu, a koja ima za cilj proučavanje znakova života na Marsu je uvjetovano i pandemijom koronavirusa.
Sci-Tech / Svemir | 12. 03. 2020. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:esa / Koronavirus odgodio rusko-europsku misiju „Egzo Mars 2020”

„Roskosmos” i Europska svemirska agencija su odlučili da lansiranje svemirske letjelice „Egzo Mars 2020” za traženje tragova života na Crvenoj planeti odlože za 2022. godinu, priopćila je ruska državna korporacija „Roskosmos”.

Prema riječima generalnog direktora „Roskosmosa” Dmitrija Rogozina, odlaganje početka ove rusko-europske misije za 2022. godinu, a koja ima za cilj proučavanje znakova života na Marsu je uvjetovano i pandemijom koronavirusa, zbog koje je praktično prekinuta mogućnost suradnje specijalista iz različitih zemalja.

"Donijeli smo tešku i istovremeno racionalnu odluku o odlaganju misije, koja je, pre svega, uvjetovana zahtjevima za maksimalnu pouzdanost svih sustava svemirske letjelice ‘Egzo Mars 2020’. Pored toga, na nju su utjecale i okolnosti više sile, prouzrokovane pogoršanjem epidemiološke situacije u Europi, što je praktično zaustavilo poslovna putovanja naših stručnjaka u partnerske kompanije”, navodi se u priopćenju Rogozina na sajtu „Roskosmosa” .

Generalni direktor ove kompanije je uvjeren da će mjere koje ruski stručnjaci i europske kolege poduzimaju za realizaciju projekta „biti opravdane i donijeti isključivo pozitivne rezultate u realizaciji misije”, prenosi sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close