Megaprojekt

Kinezi žele izgraditi megastanicu u orbiti i tamo trajno nastaniti ljude

Kina ima novi petogodišnji plan koji ističe hitnu potrebu za razvojem svemirskih megaprojekata, poput ljudskih nastambi te svemirskih solarnih elektrana.
Sci-Tech / Svemir | 31. 08. 2021. u 19:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska federalna agencija za znanost istražuje mogućnost konstrukcije ultra velike svemirske letjelice koja bi se protezala miljama u duljinu u Zemljinoj orbiti. Razlog je, kažu, hitna potreba za enormnom nezemaljskom infrastrukturom te vrste, piše Space News.

Kineska Nacionalna zaklada prirodnih znanosti (NSFC), koja je osnovana 1986. godine s ciljem promoviranja i financiranja znanstvenih istraživanja, ima petogodišnji plan proučavanja "velike strateške zrakoplovno-svemirske opreme za buduće korištenje svemirskih resursa, istraživanje misterija svemira te dugoročno nastanjivanje ljudi u orbiti", piše u nedavno objavljenom dokumentu te organizacije.

NSFC-ov plan sugerira da se na prvo mjesto liste prioriteta stavi izrada laganih komponenata koje se mogu zasebno lansirati u svemir te u orbiti spojiti u megastrukture.

Takva tehnika izgradnje velikih svemirskih objekata korištena je i pri izradi Međunarodne svemirske postaje, koja je svoj najnoviji modul ruske proizvodnje (modul Nauka), instalirala još u srpnju.

Kina isto tako u orbiti gradi svoju svemirsku postaju Tiangong, koja je namjenjena i za posadu.

Kineski znanstvenici se nadaju da mogu taj pristup iskoristiti i za izgradnju svemirskih megaprojekata, ali na posve novoj razini. No, dok se sve to možda čini nedokučivim, NSFC nije jedina organizacija koja je planirala takvu gradnju u svemiru.

Neke od tih napora i mogućih aplikacija naveli su kineski znanstvenici u studiji objavljenoj 2020. godine u kineskom znanstvenom časopisu Chinese Journal of Aeronautics.

Istaknuli su da tradicionalne metode lansiranja u svemir ne zadovoljavaju postojeće potrebe, obzirom na razvoj svemirskih tehnologija i potražnjom za sve više svemirskih misija. U toj studiji navedeno je da se tehnologija izgradnje u svemiru može učinkovito prilagoditi sastavljanju velikih svemirskih objekata, poboljšati performanse svemirskih letjelica te smanjiti operativne troškove.

Naveli su da se na taj način može stvoriti fiksne strukture poput svemirske infrastrukture, stanica za gorivo, svemirskih proizvodnih pogona, turističkih kompleksa te postaja za rudarenje asteroida, javlja Zimo.

Kineska akademija za svemirske tehnologije (CAST) već je započela s eksperimentalnim temeljnim radom na razvoju svemirske solarne elektrane.

Stručnjaci već desetljećima špekuliraju o solarnim elektranama u svemiru za koje tvrde da bi mogle zadovoljiti svjetske potrebe za električnom energijom, a k tome spadaju i među obnovljive izvore energije.

CAST zasad provodi tek testove na maloj razini, poput prijenosa mikrovalne energije sa satelita na Zemlju. No, NSFC-ov plan za dugoročno nastanjivanje Zemljine orbite vjerojatno se neće ostvariti još u narednih nekoliko desetljeća, ako ne čak i stoljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close