Do 2033.

Kinezi idu na Mars graditi svemirsku bazu

Ako sve prođe prema planovima, Kina bi 2033. godine mogla poslati prvu ljudsku posadu na Mars.
Sci-Tech / Svemir | 29. 06. 2021. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski iznimno ambiciozni planovi za osvajanje svemira ove su se godine počeli pretvarati u stvarnost. Njihov rover stigao je do Marsa na kojem je započeo sa snimanjima i istraživanjima, a kako to izgleda možemo vidjeti na videozapisu objavljenom prošlog tjedna na kojem se vidi njegovo slijetanje na Crveni planet, kretanje po njemu te su čak snimljeni i zvukovi s Marsa.

Osim slanja rovera na Mars, Kina razvija i vlastitu svemirsku postaju čiji su dijelovi već poslani u orbitu i trenutačno u njenom prvom modulu borave tri astronauta. Završetkom postaje, Kinezi će imati mjesto u kojem će, kao i na ISS-u, astronauti moći boraviti i provoditi razna istraživanja.

No rover i postaja samo su dio velikog plana osvajanja svemira koji uključuje i slanje ljudske posade na Mars. Za svemirske prilike to se ne čini tako daleko - 2033. godine, no to je puno kasnije u odnosu na planove Elona Muska prema kojima bi prvi čovjek na Crveni planet mogao zakoračiti već za 3 godine, što se čini nemogućim čak i za osnivača SpaceX-a.

Planove o slanju ljudske posade na Mars ima i NASA, no oni su ipak realniji u odnosu na Muskove te vjeruju da bi to moglo biti tijekom sljedećeg desetljeća.

O kineskim planovima prvi put ovog mjeseca progovorio je Wang Xiaojun, iz kineske Academy of Launch Vehicle Technology na konferenciji o svemiru održanoj u Rusiji. Prvi dio tog kompleksnog plana uključuje korištenje robota za istraživanje Marsa i njegove površine kako bi se pronašlo idealno mjesto za gradnju marsovske baze.

Nakon toga na scenu stupaju astronauti koje bi kineska svemirska agencija poslala na radne akcije na Crveni planet te bi oni trebali početi s izgradnjom svemirske baze, javlja Zimo.

Tijekom gradnje, Kina bi na Mars slala nove misije s kojima bi se prenosio teret, a godine tijekom kojih planiraju te misije, uključujući i one s ljudskom posadom su - 2033., 2035., 2037., 2041. i 2043. Povratno putovanje na Mars i nazad na Zemlju trajalo bi “stotine dana”, rekao je Xiaojun.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li (i kako) na ove najave reagirati Amerikanci koji žele zadržati dominaciju u svemirskoj utrci. U prošlom stoljeću tu su trku vodili s Rusima, odnosno SSSR-om i u toj su utrci pobijedili poslavši ljude na Mjesec.

Sada će im, to je jasno, najveći konkurenti u sljedećoj fazi osvajanja svemira biti Kinezi s kojima će se boriti za osvajanje Crvenog planeta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close