Jesmo li sami?

Kineski radioteleskop ponovno otkrio misteriozni signal iz daleke galaksije

Kineski radioteleskop otkrio je ponavljajuće brze radijske impulse koji dolaze iz galaksije udaljene 3 milijarde godina, a uzroci njihova nastanka nisu poznati.
Sci-Tech / Svemir | 10. 09. 2019. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šalje li nam netko iz svemira tajanstvene signale i pokušava li komunicirati s nama?

Teško je reći, no ono što su otkrili kineski astronomi i više je nego zanimljivo, a riječ je o ponavljajućem brzom radijskom impulsu (fast radio burst – FRB) koji trenutačno nitko ne može objasniti.

Između kraja kolovoza i 3. rujna kineski radioteleskop (Aperture Spherical Radio Telescope – FAST) otkrio je 12 signala FRB-a koji dolazi iz male galaksije udaljene oko 3 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

Prve brze radijske impulse astronomi su otkrili tek 2007. godine te je za njih specifično da se pojave samo jednom pa nestanu, zbog čega ih je iznimno teško pratiti, javlja Zimo.

Također, nisu poznati niti uzroci njihova nastanka pa znanstvenici mogu samo nagađati kako su nastali. Neke od teorija uključuju nepoznate prirodne fenomene, dio znanstvenika smatra da bi mogli nastati kao rezultat veoma brze rotacije snažnog magnetskog polja neutronske zvijezde, dok su javnosti najzanimljivije i najzabavnije teorije o vanzemaljcima koji nam šalju signale i poruke.

Što se FRB koji je detektirao FAST tiče, on je otkriven već dva puta – 2012. te 2015. godine, što zajedno s podatkom da je sada otkriveno 12 novih signala cijelu priču čini još zanimljivijom.

Astronomi trenutačno ne mogu objasniti taj fenomen, ali ne žele žuriti s nekim zaključcima, tako da će misterija oko tih brzih radijskih impulsa trajati još neko vrijeme.

Ono što je poznato jest da su znanstvenici isključili mogućnost da su signali nastali uslijed miješanja satelitskih signala i signala zrakoplova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close