Kineski hakeri ciljali fanove Igre prijestolja

Sci-Tech / Svemir | 30. 08. 2017. u 21:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljubitelji serije "Igra prijestolja" s nestrpljenjem su iščekivali posljednju epizodu u ovoj sezoni, pogotovo jer je postojala mogućnost (ili opasnost) da epizoda procuri na internetu prije vremena zbog hakera koji su upali u HBO.

No, napetost oko posljednje epizode iskoristili su i kineski hakeri koji su pokrenuli e-mail kampanju koja cilja fanove Igre prijestolja.

E-mailovi su sadržavali poruku u kojoj fanove pozivaju na gledanje posljednje epizode prije no što je ona bila prikazana na televiziji. U e-mailu se navodi da sadrži informacije o Igri prijestolja i privitak koji navodno sadrži poveznicu na video.

Klikne li žrtva na link, na računalo će se instalirali trojanac koji otvara stražnja vrata za hakere i omogućava pristup podacima žrtve. To naravno otvara mogućnost ucjene žrtve i zahtjevanja otkupnine za ponovni pristup podacima.

Tvrtka specijalizirana za računalnu sigurnost Proofpoint ističe kako ovakav napad podsjeća na napad iz 2014. godine koji je pripisan kineskim hakerima pod imenom Deputy Dog. Ističu kako upravo atraktivnost e-maila odnosno njegova sadržaja može rezultirati većim brojem žrtava. No dodaju kako nije poznato koliko je računala na ovaj način zaraženo trojancem kojeg su nazvali 9002 RAT.

Kopirati
Drag cursor here to close