CNSA

Kina uskoro šalje svoj prvi rover na Mars

Ovoga ljeta NASA će prema Marsu poslati svoj rover Perseverance, a otprilike u isto vrijeme i kineska svemirska agencija CNSA u istom će smjeru lansirati svoj prvi marsovski rover.
Sci-Tech / Svemir | 27. 04. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineska svemirska agencija CNSA objavila je ovoga petka službeno ime i logotip nadolazeće misije koju će lansirati prema Marsu.

Naziv cijelog projekta bit će Tianwen-1, preuzet je iz drevne kineske pjesme koju je napisao njihov pjesnik Qu Yuan, a u prijevodu Tianwen znači otprilike "pitanja upućena nebesima".

Misija će biti lansirana u narednim mjesecima, najavljeno je, a uključivat će robotski rover koji bi trebao istraživati površinu Marsa, njegovu atmosferu i sastav tla.

Osim samog rovera misija će uključivati i posebni orbiter i lander, a sva tri robotska sklopa imat će senzore i instrumente za znanstvena istraživanja. Kina će ovime postati treća zemlja svijeta, nakon SAD-a i Rusije, koja je spustila svoj rover na Mars (dakako, ako misija bude uspješna), javlja Bug.

Cijela svemirska letjelica Tianwen-1 na Mars bi trebala stići u veljači 2021. godine i ući u njegovu orbitu. Tamo bi trebala ispustiti orbiter, a nešto kasnije, možda i koji mjesec nakon toga, na površinu planeta poslati spomenuti lander i rover.

Ovoga ljeta očekuje se i lansiranje NASA-inog rovera Perseverance.

Mars i Zemlja u narednim mjesecima će biti u međusobnom položaju koji je idealan za slanje letjelica prema tom planetu, pa nije čudo da će obje ove agencije pokušati iskoristiti isti "prozor" za lansiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close