Internet of things IoT

Kina lansirala dva prva satelita za 'Internet stvari'

Projekt Xingyun je prva svemirska konstelacija za funkcioniranje "Interneta stvari" koju Kina razvija samostalno.
Sci-Tech / Svemir | 13. 05. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina je poslala iz Jiuquana u orbitu prva dva satelita buduće konstelacije namijenjene za "Internet stvari" (Internet of things IoT) , tehnologiju koja omogućuje elektronskim uredjajima da međusobno "razgovaraju" i time olakšavaju rad i život ljudi.

Kako je prenijela Beta, to su prva dva iz grupe od 80 satelita za komunikaciju koji će do 2023. godine biti postavljeni u Zemljinu orbitu, na visinu manju od 2.000 kilometara.

Projekt Xingyun je prva svemirska konstelacija za funkcioniranje "Interneta stvari" koju Kina razvija samostalno.

Raketa Kuaizhou-1A (KZ-1A) koja ih nosi, ukrašena je crtežom kineskih lijekara i medicinara, mobiliziranih protiv Covida-19, uz poruku "Počast njegovateljima''.

"Internet stvari" omogućava međusobno umrežavanje elektronskih uređaja koji komuniciraju preko Interneta bez intervencije ljudi.

Video: #China launched #1st two communications #satellites for its space-based Internet of Things project

Ta tehnologija primjenjiva je na brojne stvari: bolju kontrolu prometa, efikasniju administraciju, narukvice koje detektiraju bolesti, grijanje koje se automatski prilagođava vremenskim uvjetima.

Očekuje se da će se "Internet stvari" dodatno razviti širenjem mreže 5G, pete generacije koja dozvoljava protok podataka 100 puta brži od protoka u postojećoj mreži 4G.

Europski satelitski operater Eutelsat je u rujnu objavio da lansira konstelaciju od 25 nano-satelita čeme je krenuo u osvajanju tržišta "Interneta stvari".

Kopirati
Drag cursor here to close