Pokušajte

Još jedna prilika za poslati svoje ime na Mars

NASA, kao i nekoliko puta do sada, šalje na Mars imena zainteresiranih Zemljana na posebnom čipu koji će biti lansiran na Mars 2020 roveru.
Sci-Tech / Svemir | 22. 05. 2019. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U misijama Orion i InSight NASA je prikupljala imena svih koji su to željeli, ugravirala ih na poseban čip, te sva tako dobivena imena poslala svojim landerima na Mars.

Tako će biti i u narednoj misiji koja bi se trebala prema Crvenom planetu uputiti u srpnju 2020. Misija Mars 2020 poletjet će s Cape Canaverala na Floridi i planirano je da na Mars stigne 18. veljače 2021. godine.

Tamo će spustiti novi i unaprijeđeni NASA-in rover u krater Jezero, gdje bi najmanje 687 zemaljskih dana, odnosno jednu marsovsku godinu, isti trebao obavljati znanstvena istraživanja, javlja Bug.hr.

I na ovom će roveru, kao i na prethodnima, biti poseban čip s imenima ljudi koji se upišu na vrijeme – a to vrijeme je sada. NASA je otvorila prijave na ovoj stranici, gdje svatko može upisati ime i prezime te zemlju iz koje dolazi. Svi ovi podaci poletjet će u ljeto sljedeće godine prema Marsu.

Nakon prijave svaki će "putnik" za Mars dobiti propusnicu (boarding pass) koji će jamčiti da će njegovo ime biti poslano na spomenutom čipu.

Iz Hrvatske je do sada svoje ime za slanje na Mars upisalo tek nešto preko 200 ljudi, pa još imate priliku biti jedan od rijetkih sunarodnjaka koji će se moći pohvaliti da im se ime nalazi na drugom planetu.

Kad već ne možemo tamo preseliti, kao što nam je nedavno preporučio astronaut Buzz Aldrin, barem da nešto svojega pošaljemo.

Kopirati
Drag cursor here to close