Hilmi Balci

Jedan od novinara uhićenih u Egiptu se vratio u Tursku

"Ovo je za kratko vrijeme postiglo najbolje moguće rezultate i vratio sam se u svoju domovinu", izjavio je Balci po slijetanju u Istanbul.
Sci-Tech / Svemir | 17. 01. 2020. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hilmi Balci, jedan od četiri zaposlenika Anadolu Agency (AA), koji su privedeni tijekom upada kojeg je egipatska policija izvršila u utorak u uredu agencije u Kairu, vratio se u Tursku, izjavio je u petak predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor AA Senol Kazanci.

Balci je po povratku u Tursku izjavio kako je nakon privođenja u Egiptu osjetio potporu svoje nacije i vlade, te je izrazio zahvalnost predsjedniku države, ministru vanjskih poslova i direktoru komunikacija, kao i generalnom direktoru AA na njihovim naporima da bude oslobođen.

"Ovo je za kratko vrijeme postiglo najbolje moguće rezultate i vratio sam se u svoju domovinu", izjavio je Balci po slijetanju u Istanbul.

Generalni direktor AA izjavio je kako uskoro očekuje oslobađanje i preostalih zaposlenika agencije.

Egipatska policija je 14. siječnja izvršila upad u ured AA u Kairu te privela i u nepoznatom pravcu odvela četiri uzaposlenika, uključujući i jednog državljanina Turske.

Policija je pri upadu u ured AA ugasila sigurnosne kamere i prekinula internet veze. Policajci su do jutra vršili pretres u uredu, a od zaposlenika su zaplijenili putovnice, telefone i računare i nisu im dozvoljavali da kontaktiraju nikoga izvan ureda. Egipatske institucije do sada nisu obrazložile zbog čega su novinari privedeni i kuda su odvedeni.

Vlasti Turske su najoštrije osudile taj čin egipatske policije i traže hitno oslobađanje privedenih.

Upad egipatske policije i privođenje zaposlenika AA u Kairu osudile su i prate brojne međunarodne institucije i organizacije, uključujući i američki State Department, Ujedinjene nacije, Međunarodnu federaciju novinara, Odbor za zaštitu novinara i Međunarodni medijski institut.

Kopirati
Drag cursor here to close