Radi istraživanja

Japanci planiraju poslati 8K kameru do Marsa i natrag

U svojoj sljedećoj misiji japanska svemirska agencija JAXA prema Marsu i njegovim mjesecima će poslati posebnu kameru visoke rezolucije koja će snimati ova nebeska tijela kao nitko do sada
Sci-Tech / Svemir | 15. 09. 2020. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se planira koja će oprema biti poslana u svemir na razne misije prema Mjesecu ili drugim planetima Sunčevog sustava, najčešće prednost imaju znanstveni instrumenti kojima će znanstvenici na Zemlji moći analizirati uvjete na stranim svjetovima.

Video kamere i fotoaparati najčešće nisu prioritet jer fotografije nemaju znanstvenu vrijednost kao rezultati, primjerice, analize tla ili sastava atmosfere nekog planeta, dok je video ionako tehnički vrlo zahtjevan za prijenos na velikim udaljenostima.

No, japanska je svemirska agencija JAXA odlučila da će u središtu njihove buduće svemirske misije MMX biti upravo – kamera visoke rezolucije. U suradnji s nacionalnom TV kućom NHK započeli su razvoj kamere koju nazivaju "Super Hi-Vision Camera", koja će biti u stanju snimati 4K i 8K fotografije u svemiru, točnije u blizini Marsa. Bit će to, poručuju, prvi puta u povijesti da će ovaj planet, kao i njegovi prirodni sateliti, Fobos i Demios, biti fotografirani ultravisokom rezolucijom iz neposredne blizine.

Fotografije će biti poslane na Zemlju, gdje će ih stručnjaci kombinirati s podacima o letu svemirske letjelice s kamerom, te će moći rekreirati virtualno iskustvo "posjeta" Marsu i njegovim mjesecima, javlja Bug.

Misija MMX (Martian Moons eXploration) trebala bi biti lansirana tijekom 2024. godine, kada Zemlja i Mars ponovno budu u optimalnom položaju. Do Marsa će sonda stići tijekom 2025., a plan je da, osim ovih detaljnih fotografija, čak i sleti na Fobos. Odande bi trebala izuzeti uzroke tla, te ih, zajedno s originalnim snimkama visoke rezolucije pohranjenima u memoriji letjelice, vrati na Zemlju na daljnje proučavanje.

NHK i JAXA ovom su prilikom podsjetili i da su upravo oni još 1992. odradili javljanje uživo sa Space Shuttlea u Zemljinoj orbiti, potom visokom rezolucijom snimali Mjesec s orbitera Kaguya 2007. godine, te da su prvi snimali 4K video na Međunarodnoj svemirskoj postaji i bili zaduženi za video prijenos slijetanja sonde Hayabusa 2 na asteroid Ryugu 2018. godine. Nadaju se da će njihov pothvat snimanja u 8K rezoluciji na udaljenosti od 300 milijuna kilometara od Zemlje, s nikada viđenom razinom detalja, privući i inspirirati mnoge.

Kopirati
Drag cursor here to close