Dobar motiv

Izraelci će pokupiti milijun dolara ako uspješno spuste sondu na Mjesec

Budući da su se natjecali u sklopu natječaja Lunar XPRIZE koji je u međuvremenu ugašen, organizatori su ipak odlučili nagraditi SpaceIL i njihovo prvo privatno slijetanje na Mjesec.
Sci-Tech / Svemir | 03. 04. 2019. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelska privatno financirana sonda Beresheet na putu je prema Mjesecu. Prije mjesec i pol SpaceX-ova raketa lansirala je ovu sondu koja bi u orbitu Zemljinog prirodnog satelita prema planu trebala stići ovoga tjedna, i na njega meko sletjeti 11. travnja.

U slučaju da uspije, bit će to prvo uspješno slijetanje privatnog svemirskog landera na Mjesec, a mnogo će značiti i za Izrael. Ta će država, nakon SAD-a, Rusije i Kine postati tek četvrta nacija koja je posjetila ovo nebesko tijelo.

U slučaju da kompanija SpaceIL u narednim danima uspješno spusti svoju sondu na planirano mjesto, bit će i, neplanirano, bogato nagrađena, javlja Bug.hr.

Naime, ova se kompanija natjecala u sklopu natječaja Lunar XPRIZE, koji je financirao i Google, a koji je obećavao 20 milijuna dolara ekipi koja pošalje letjelicu na Mjesec. Kako to nikome nije bio uspjelo do ožujka prošle godine, natječaj je tada ugašen.

Uporni su Izraelci ipak nastavili rad na svojem projektu – i za to su ih iz organizacije XPRIZE odlučili nagraditi.

Uspije li im slijetanje, utržit će milijun dolara nagrade Moonshot Award za prikazivanje revolucionarne tehnologije, čak i izvan vremenskih okvira natječaja. "SpaceIL-ova misija predstavlja demokratizaciju istraživanja svemira.

Optimistični smo da ćemo vidjeti ovu prvu dominu kako pada, pokrećući lančanu reakciju sve pristupačnijih i ponovljivih komercijalnih misija prema Mjesecu i dalje", poručili su iz XPRIZE-a, objavljujući svoju odluku o dodjeli nagrade.

A sve i da slijetanje u konačnici ne uspije – možda se Izraelcima sav trud isplatio zbog jednog atraktivnog selfija s nenadmašnom pozadinom.

Kopirati
Drag cursor here to close