Studentska pobuna

Iznajmljuju nam šupe za 400 eura, pa nas tjeraju u vrijeme ispitnih rokova

Sci-Tech / Svemir | 19. 09. 2017. u 08:01 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog podivljalih cijena podstanarskih stanova u Zadru, koje su dovela do toga da garsonijera od 25 kvadrata na Voštarnici mjesečno košta čak 400 eura (cca 782 KM), najveća internetska zajednica zadarskih studenata, 'Sveučilište u Zadru', prvi je put odlučila poduzeti konkretne korake i zaštititi studente od pohlepnih iznajmljivača, piše Zadarski.hr.

Na toj društvenoj zajednici gdje iznajmljivači masovno oglašavaju svoje stanove za najam, od prije nekoliko dana bojkotiraju se skupe i nedovoljno opremljene stambene jedinice, brišu se oglasi za najam stanova koji traže preko 1200 kuna po osobi ili traže pologe, a imaju i 'crnu' i 'bijelu' listu zadarskih iznajmljivača na kojima, iz prve ruke, možete saznati koje stanove i gazde treba zaobilaziti u širokom luku.

Kaos na tom tržištu traje već nekoliko godina, a otkako je 90 posto takvih stanova pretvoreno u apartmane koji se iznajmljuju turistima, situacija je eskalirala. U cijelom gradu postala je nemoguća misija pronaći stan koji se može iznajmiti na cijelu godinu, i po normalnoj cijeni, te čija cijena odgovara opremi u stanu, njegovoj lokaciji i uređenosti, a najveće žrtve ovakve situacije ispadaju studenti. Naime, u studentskom domu ima mjesta samo za tristotinjak studenata, što najmodavci iskorištavaju nabijanjem cijena.

"Na bajkot smo se odlučili nakon provedene ankete u kojoj je sudjelovalo čak 690 studenata Sveučilišta u Zadru i koja je pokazala poražavajuće rezultate. Čak 90 posto anketiranih studenata u mogućnosti je izdvojiti najviše između tisuću kuna (čak njih 60 posto) i 1200 kuna za mjesečnu stanarinu u Zadru. Iz toga je sasvim jasno koliko je njima i njihovim roditeljima najam stanova u Zadru nedostupan, a na njega su prisiljeni ako žele studirati jer drugog izbora nemaju. Neka malo promisle o tim iznosima i kako bi reagirali da je njihovo dijete u pitanju", rekli su administratori grupe za Zadarski.hr.

"U pitanju čak nije samo cijena, nego i katastrofalni uvjeti o kojim su se studenti izjasnili u svojim komentarima na ovu temu; od iznenadnog iseljenja iz stanova, otkazivanja ugovora i nepoštivanja dogovora, nemogućnosti ostajanja za vrijeme ispitnih rokova, nerazmjer veličine jedinice i broja stanara, nenajavljenih "inspekcija", narušene privatnosti, nejasnih troškova plaćanja režija, spolne diskriminacije... I to sve 'na crno", dodaju studenti.

Kopirati
Drag cursor here to close