Chandrayaan-2

Indija na korak od Mjeseca

Vjerojatnoća da je ovdje prisutna voda mnogo je veća, a krateri i zaleđene točke mogli bi da sadrže fosilne dokaze o dalekoj prošlosti Sunčevog sustava.
Sci-Tech / Svemir | 02. 09. 2019. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijski istraživački svemirski brod Chandrayaan-2 obavio je danas delikatnu operaciju odvajanja sonde Vikram, koja bi za pet dana trebala izvršiti meko spuštanje na Mjesec, objavila je Srna.

Sonda, koja se odvojila od matičnog broda, sada će biti postavljena na odvojenu, kružnu orbitu koja prelazi iznad Mjesečevih polova na visini od oko 100 kilometara od površine.

At the Moon, India's Chandrayaan-2 Spacecraft Poised to Release Lunar Lander

(Image: © Indian Space Research Organisation) India's Chandrayaan-2 spacecraft at the moon successfully completed its fifth and final lunar orbit maneuver today (Sept. 1), setting the stage for the release of the country's first lunar lander. The Chandrayaan-2 spacecraft performed a 52-second maneuver at 8:51 a.m.

Brod će nastaviti kružiti istom ovom putanjom, a sonda će se spustiti na neistraženi južno polarno područje Mjeseca.

Planirano je da se robotsko vozilo sa šest kotača spusti između dva kratera, a indijski stručnjaci upozoravaju da će to biti vrlo kompleksna operacija.

Orbiter koji kruži iznad Mjeseca u sljedećih godinu dana će istraživati površinu od 100 kilometara četvornih iznad južnog pola.

Na orbiteru za sada nema nikakvih oštećenja njegovih instrumenata, a istovremeno se vrši detaljna provjera lokacije na koju treba sletjeti Vikram.

Lunarni južni pol zanimljiv je zbog toga što to područje stalno ostaje u sjenci, a mnogo je veće od sjevernog pola. Vjerojatnoća da je ovdje prisutna voda mnogo je veća, a krateri i zaleđene točke mogli bi da sadrže fosilne dokaze o dalekoj prošlosti Sunčevog sustava.

Indijska prva lunarna misija je 2008. godine pronašla tragove vode na Mjesecu.

Kopirati
Drag cursor here to close