Istraživanje

Hoće li Saturn izgubiti sve svoje prstenove?

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina - neki su mikroskopski poput komadića prašine, a neki su veličine od nekoliko metara.
Sci-Tech / Svemir | 20. 12. 2018. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema najnovijim istraživanjima, planet Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove, objavila je NASA.

Rezultati istraživanja temelje se na najnovijim promatranjima, ali i na očitavanjima svemirskih letjelica Voyager 1 i 2 pomoću kojih su znanstvenici prije 10-ak godina procijenili prosječnu brzinu nestajanja prstenova.

Saturnovi prstenovi sastoje se uglavnom od komadića leda različitih veličina - neki su mikroskopski poput komadića prašine, a neki su veličine od nekoliko metara, a nestaju jer ih Saturn svojom gravitacijom privlači k sebi te se oni spuštaju prema planetu u obliku kiše ledenih čestica koju k sebi vuče magnetsko polje Saturna.

''Procijenili smo da bi se tom 'kišom iz prstenova' mogao za pola sata napuniti jedan olimpijski bazen'', rekao je astrofizicar James O'Donoghue iz NASA-e.

Prema njegovim riječima, ako se u obzir uzme samo ta kiša, prstenovi će za 300 milijuna godina nestati u potpunosti.

Znanstvenici još nisu sigurni je li Saturn od samog početka imao prstenove ili su oni nastali u kasnijoj fazi njegovog života, a najnovije istraživanje govori u prilog spomenutoj teoriji pa je moguće da prstenovi nisu stariji od 100 milijuna godina.

''Imamo sreće da postojimo u vrijeme kada Saturn okružuju predivni prstenovi. Ali, ako su oni kratkotrajne prirode, postoji mogućnost da smo propustili upečatljive prstenove oko Jupitera, Urana ili Neptuna, s obzirom da su oni danas jedva vidljivi oko tih planeta'', rekao je Donogi.

Kako se navodi, ako su prstenovi nastali u kasnijoj fazi nastanka planeta, moguće je da su se formirali prilikom sudara malenih ledenih satelita u orbiti Jupitera- vjerojatno zbog toga što su im orbite poremetili prolazeći svemirski objekti poput asteroida ili kometa.

Stručnjaci NASA-e namjeravaju još neko vrijeme pratiti stupanj smanjivanja prstenova i vidjeti prolaze li oni kroz sezonske promjene, prenosi RTCG.

Inače, Saturnu trebaju 2094 godine kako bi napravio krug oko Sunca pa su tijekom tog njegovog putovanja čestice prstenova na različitim razinama izložene Suncu.

Kopirati
Drag cursor here to close