Astronomi iznenađeni

Formira li se najveći poznati objekt u svemiru?

Pretpostavlja se da je prostor koji zauzimaju uočene galaksije čak četiri puta veći u odnosu na našu galaksiju Mliječna staza
Sci-Tech / Svemir | 02. 05. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi su u svemiru otkrili 14 različitih galaksija, a uočeni objekt je označen kao preteča većeg galaktičkog skupa koji bi mogao nastati, piše CBC.

Galaktički skup je naziv je za ogromne strukture koje se sastoje od nekoliko stotina do nekoliko tisuća galaksija, a povezuje ih gravitacija.

Pretpostavlja se da je prostor koji zauzimaju uočene galaksije čak četiri puta veći u odnosu na našu galaksiju Mliječna staza, a ovo je prvi put da je ovakav galaktički skup uočen.

Ono što je iznenadilo znanstvenike jest to što se ovakve tvorevine ne bi trebale formirati u slijedećih nekoliko milijardi godina. Uobičajeno je mišljenje da galaktičkim skupovima treba puno više vremena da se skupe i oforme, a ovaj skup, nazvan SPT2349, pokazuje da se to dogodilo mnogo brže i eksplozivnije nego u prethodnim slučajevima, prenosi 100 posto.hr.

Također, skup ove veličine obično sadrži mase tamne materije i crne rupe, a stručnjaci vjeruju da bi, zbog brzine formiranja, galaktički skup SPT2349 u nekom trenutku mogao postati jedan od najvećih objekata poznatih u svemiru.

Kopirati
Drag cursor here to close