Rovio

Finske "Ljutite ptičice" izlaze na burzu

Sci-Tech / Svemir | 29. 09. 2017. u 15:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Finska kompanija Rovio Entertainment, najpoznatija po svojem serijalu ultra popularnih mobilnih igara Angry Birds (i svih povezanih s njima), odlučila je ponuditi svoje dionice javnosti putem burze u Helsinkiju. Prvi dan kada će se ovom dionicom moći trgovati je danas, a početna cijena dionice postavljena je na 11,5 eura.

Ovakva vrijednost dionice znači da je tržišna valuacija Rovia oko jedne milijarde dolara (896 milijuna eura), što je u gornjem dijelu raspona koji su analitičari predvidjeli.

Iako su do sada razne aplikacije iz Roviove radionice preuzete preko 3,7 milijardi puta, a ova kompanija je jedan od najpoznatijih svjetskih developerskih studija koja je franšizu Angry Birdsa prodala za sve od filma do plišanih igračaka, financijski im u nekoliko proteklih godina nije bilo bajno, javlja Zimo.co.

Prošli je godinu Rovio zaključio s prihodima od 191,7 milijuna eura, te je ostvario nakon drugo vremena i dobit, i to na račun Angry Birds filma koji je u kina stigao u svibnju 2016. Ovu je godinu, pak, započeo dvostruko bolje nego prethodnu, pa je samo u prvih šest mjeseci uprihodio 153 milijuna eura.

Sada su se odlučili za inicijalnu javnu ponudu dionica, a njome će kompanija izravno prikupiti oko 30 milijuna eura kojima će financirati daljnji rast, potencijalne akvizicije, te nagrade zaposlenicima.

Kopirati
Drag cursor here to close