Umjesto dronova

Facebook planira lansirati internetske satelite

Umjesto dronova koji bi donosili internetsku vezu u slabije pokrivene krajeve Zemlje u Facebooku su se odlučili orijentirati prema satelitima za iste namjene.
Sci-Tech / Svemir | 22. 07. 2018. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Facebookova inicijativa Internet.org ima misiju povezati cijeli svijet na Internet, s fokusom na najzabačenije naseljene krajeve, zemlje u razvoju i mjesta na kojima zemaljske veze nisu isplative.

U te su svrhe već pokušali razviti bespilotne solarne letjelice Aquila koje bi mjesecima mogle kružiti nebom i služiti kao odašiljači, no od tog su projekta nedavno odustali.

Sada, pak, Wired doznaje kako se Zuckerbergova kompanija okrenula telekomunikacijskim satelitima kodnog imena Athena, javlja Bug.hr.

Riječ je o, za sada, istraživačkom projektu čiji je cilj u budućnosti lansirati cijelu mrežu internetskih satelita u nižu Zemljinu orbitu.

Sličan projekt, podsjetimo, vodi i SpaceX. Isti se naziva Starlink i također želi satelitima pokriti cijelu Zemlju bežičnim Internetom.

Facebook je još 2016. godine pokušao lansirati jedan komunikacijski satelit u orbitu putem SpaceX-ove rakete, ali je upravo ta raketa eksplodirala pri lansiranju.

Iz kompanije su sada potvrdili kako novim projektom ostvaruju istu misiju kao i prije, te žele donijeti širokopojasni pristup Internetu u područja gdje je ona trenutačno loša ili nepostojeća.

Prema aktualnim planovima prvi bi satelit trebao biti lansiran već početkom sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close