Musk ima računicu

Evo što je potrebno za osnivanje grada na Marsu

Kako bi izgradili grad na Marsu, potrebno je sa Zemlje poslati tisuću raketa s oko milijun tona opreme, što je proces koji bi mogao trajati 20 godina, smatra Musk.
Sci-Tech / Svemir | 10. 11. 2019. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Našem planetu prijete brojne opasnosti, od onih za koji smo sami krivi poput nuklearnih katastrofa i klimatskih promjena pa do opasnosti iz svemira poput velikih asteroida na koje ne možemo utjecati, iako znanstvenici već razmišljaju o načinima na koji bi se mogli obraniti i od takvih opasnosti. Dugoročno rješenje za čovječanstvo i naš "plan b" mogao bi biti preseljenje na – Mars.

Barem tako razmišlja jedan od najvećih vizionara današnjice Elon Musk. Da ne bi sve ostalo samo na priči i znanstvenoj-fantastici, njegova kompanija SpaceX već razvija raketu koja bi trebala ponijeti logistiku i astronaute tamo gdje ljudska noga još nije stupila – na Crveni planet. Ako se Musku poklope sve zvijezde i ne bude bilo nikakvih problema pri razviju rakete i planiranju svemirskih misija (što je u svemirskoj industriji jako teško izvedivo), prva misija na Mars s ljudskom posadom planirana je već za pet godina.

No naravno, Musk se neće zadovoljiti samo sa slanjem ljudske posade na Mars, već on zaista želi kolonizirati taj planet. Tijekom Space Pitch Daya, koji je održan početkom tjedna, govorio je o troškovima slanja SpaceX-ove rakete u svemir te očekuje da će njeno lansiranje koštati samo 2 milijuna dolara, što višestruko smanjuje troškove svemirskih misija, pogotovo što rakete Starship dizajniraju kako bi se mogle koristiti više puta.

Temu o Starshipu, putovanjima u svemir i Crvenom planetu nastavio je na svom omiljenom mediju – Twitteru. Tijekom komunikacije s korisnicima napisao je što on misli da je potrebno za postavljanje prve postaje na Marsu, odnosno koliko je opreme potrebno prenijeti da bi se izgradila takva postaja. "Bilo bi potrebno tisuću svemirskih brodova za stvaranje održivog grada na Marsu", napisao je na Twitteru. S obzorom na to da se Zemlja i Mars „"poravnavaju" te da su najbliži svake dvije godine, cijeli proces slanja raketa koje bi nosile milijun tona tereta trajao bi – 20 godina, javlja Bug.

Tijekom proteklih godina zabilježen je veliki napredak u svemirskoj tehnologiji te bi sljedeće desetljeće zaista mogli obilježiti veliki i povijesni poduhvati poput ponovnog osvajanja Mjeseca i prve misije na Mars. To bi mogli biti prvi veliki koraci pri kolonizaciji Crvenog planeta koja je možda i moguća, no teško je vjerovati da ćemo tako nešto doživjeti tijekom sljedećih desetljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close