Iz zatvora

Europski sud za ljudska prava traži od Rusije da 'odmah' puste Navaljnog

Ova "privremena mjera" donesena je nakon zahtjeva koji je ruski oporbeni prvak predao 20. siječnja i u kojemu traži da ga se pusti na slobodu.
Sci-Tech / Svemir | 17. 02. 2021. u 18:36 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava (ECHR) zatražio je od ruske vlade da "odmah" pusti na slobodu oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, istaknuvši da mu je u pritvoru ugroženo zdravlje, navodi se u odluci objavljenoj u srijedu, koju je Moskva nazvala upletanjem bez presedana u rad ruskih sudova.

"Sud je uzeo u obzir narav i razmjere opasnosti za život podnositelja zahtjeva (...), u svjetlu općih uvjeta pritvora u kojemu trenutačno boravi", dodaje ECHR u priopćenju i ovu odluku Rusija, potpisnica Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava, "dužna je poštovati".

Odluka je objavljena i na blogu Alekseja Navaljnog.

Ova "privremena mjera" donesena je nakon zahtjeva koji je ruski oporbeni prvak predao 20. siječnja i u kojemu traži da ga se pusti na slobodu. Ocijenio je da odluke koje su ruske vlasti donijele kako bi ga mogle smjestiti u pritvor, "ne mogu pružiti dovoljna jamstva za njegov život i zdravlje".

Ruski ministar pravosuđa Konstantin Čujčenko nazvao je odluku ECHR-a miješanjem u rad ruskog pravosuđa bez presedana.

Također je rekao da je tu odluku nemoguće provesti jer za to nema osnova u ruskom zakonu, prenijele su ruske novinske agencije.

Aleksej Navaljni je uhićen 17. siječnja nakon povratka s liječenja u Njemačkoj. Njegovo je pritvaranje potaknulo prosvjede diljem Rusije na kojima je uhićeno oko 11.000 ljudi.

ECHR podsjeća da zemlje članice Konvencije o ljudskim pravima "imaju obvezu da poštuju" privremene mjere koje sud donosi.

No nepoštovanja takvih mjera već je bilo više puta: primjerice, 2005. Turska je izručila dva uzbekistanska državljanina unatoč privremenoj mjeri ECHR-a.

Nakon toga je ECHR osudio neke zemlje, među kojima Moldaviju 2009. i Rusiju 2016., zbog "nepoštovanja" takve mjere.

Privremene mjere su rezultat izvanrednog postupka. To su "žurne mjere" koje se donose kad postoji "neposredna opasnost nepopravljive štete" i kako bi se omogućila "valjana provedba procedure".

Kopirati
Drag cursor here to close