Bez ljudske posade

Europljani žele na Mjesec poslati robote-rudare

Misija neće uključivati ljudsku već robotsku posadu.
Sci-Tech / Svemir | 24. 01. 2019. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska svemirska agencija (ESA) planira početi rudariti na Mjesecu do 2025. godine.

S tim ciljem ESA je potpisala ugovor s proizvođačem raketa Ariane koji bi trebao proučiti i pripremiti misiju za vađenje regolita, Mjesečeva kamena.

Regolit prekriva cijelu Mjesečevu površinu do dubine od najmanje 3,5 metra i mogao bi se preraditi da se dobiju kisik, voda i potrebno gorivo.

Mnoge svemirske agencije vjeruju da je rudarenje na Mjesecu ključno za uspostavu stalnih lunarnih baza ili kolonija, javlja Zimo.co.

Upotreba svemirskih resursa može biti ključ održiva lunarnog istraživanja i ova studija je dio sveobuhvatnog plana ESA-e da Europu učini partnerom u tom istraživanju, rekao je jedan od direktora agencije David Parker.

ArianeGroup, europski konzorcij za svemirska istraživanja i razvoj raketa, objavio je da u misiju neće biti uključeno slanje ljudi na Mjesec, nego robotske opreme.

Ove godine obilježavamo 50. godišnjicu prvih ljudskih koraka na Mjesecu i ArianeGroup će stoga podržavati sve postojeće i buduće europske projekte kako bi Europa imala neovisan i suveren pristup svemiru, rekao je prvi čovjek tvrtke André-Hubert Roussel.

Kopirati
Drag cursor here to close