Asteroid Impact Deflection Assessment

ESA i NASA udružuju snage u borbi protiv ''smrtonosnih'' asteroida

Misija pod imenom AIDA trebala bi razraditi plan kako manji asteroid Didymos koji se namjerio na Zemlju skrenuti s opasne putanje.
Sci-Tech / Svemir | 05. 09. 2019. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apokaliptični scenariji u kojima veliki asteroid iznenada dolazi u blizinu Zemlje i prijeti uništenjem života na našem planetu nisu popularni samo u Hollywoodu, već o takvim situacijama razmišljaju i u svemirskim agencijama diljem svijeta.

Stoga ne iznenađuje što su NASA i Europska svemirska agencija odlučile udružiti snage i razraditi protokol koji bi čovječanstvo mogao spasiti od apokaliptičnog kraja. Barem što se udara asteroida tiče.

Tako će se sljedećeg tjedna u Rimu sastati najbolji ljudi iz europske i američke svemirske agencije te razmijeniti mišljenja i ideje o tome kako se "obraniti" od velikog svemirskog kamena i što napraviti kako bi cijeli planet i u budućnosti bio siguran. Misija pod imenom AIDA (Asteroid Impact Deflection Assessment) trebala bi razraditi plan kako manji asteroid Didymos koji se namjerio na Zemlju skrenuti s opasne putanje, piše Zimo.co.

U prvom dijelu misije svemirska letjelica zaletjela bi se u asteroid, dok bi u drugom letjelica (satelit) analizirala udar i prikupljala podatke o utjecaju udara na putanju asteroida. NASA već radi na izradi letjelice koja bi se zvala Double Asteroid Impact Test, a Italija je dobila odgovornu zadaću da pošalje manji satelit koji bi promatrao cijelu situaciju i slao podatke na Zemlju. ESA će u sklopu misije Hera pažljivo promatrati što se događa nakon udara letjelice u asteroid.

Testiranje važnih tehnologija

Iako, u teoriji, Amerikanci mogu sami provesti ovu misiju, suradnja s ESA-om omogućit će prikupljanje iscrpnijih podataka i, možda, pretvoriti eksperiment u buduću strategiju obrane od asteroida.

"Dvije istovremene misije uvelike će povećati količinu podataka koju ćemo dobiti. Hera će prikupljati ključne podatke kako bi ovaj eksperiment zapravo postao tehnika za detekciju i obranu od asteroida koju bismo mogli koristiti i u budućnosti, istaknuo je voditelj misije Hera, Ian Carnelli.

Osim što će pokušati obraniti Zemlju od asteroida, ove dvije svemirske agencije testirat će i cijeli niz novih važnih tehnologija, među kojima su i satelitske veze s CubeSat satelitima za duboki svemir te "svemirski GPS", piše Zimo.co.

Znanstvenici su već ranije upozorili kako su asteroidi kompaktniji i čvršći no što se ranije mislilo te bi ih moglo biti teško uništiti i tako spasiti Zemlju. Ističu kako gađanje asteroida projektilima ne bi pretvorilo asteroid u bezopasnu gomilu kamenčića, već bi se on nastavio kretati prema Zemlji.

"Zemlju često pogađaju mali asteroidi, kakav je bio onaj koji je pao u Čelabinsku prije nekoliko godina. No samo je pitanje vremena kad ćemo umjesto u akademskim krugovima, o obrani od asteroida razgovarati svi. Moramo znati što učiniti kad to vrijeme dođe, a upravo ovakve suradnje biti će ključne u donošenju odluke", istaknuo je za Metro K. T. Ramesh sa Sveučilišta Johns Hopkins.

Kopirati
Drag cursor here to close