Luda ideja

Elon Musk želi bacati nuklearne bombe na Mars

Plan osnivača SpaceX-a odavno je bio odvesti ljude na Mars, a Musk ima i prilično kontroverznu ideju kako na tom planetu stvoriti uvjete za život.
Sci-Tech / Svemir | 18. 08. 2019. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitter račun Elona Muska ima gotovo 28 milijuna pratitelja, a kontroverzni se milijarder, vlasnik Tesle i SpaceX-a često pobrine da tolikoj sljedbi nije dosadno. Ovoga puta je, ničim izazvan, tvitao kako bi na Mars trebalo baciti nuklearnu bombu. Zašto? Evo i pojašnjenja…

Musk, naime, smatra da bi se na Marsu mogli stvoriti uvjeti za teraformiranje i razvoj života tako da se u njegovu površinu, u blizini polova, ispale nuklearni projektili. To bi rezultiralo podizanjem velike prašine, ali i izbacivanjem ugljičnog dioksida zarobljenog u polarnim ledenim kapama u atmosferu.

Tako dobiveni CO2 na Marsu bi potom trebao izazvati efekt staklenika kakav je vidljiv i na Zemlji, pa bismo dobili "globalno zatopljenje" i na "rezervnom planetu". Kada bi se Mars dovoljno zagrijao bilo bi lakše na njemu stvoriti uvjete za dugoročno prebivanje ljudi, prenosi Bug.hr.

Međutim, znanstvena istraživanja i studije uvelike demantiraju Muska i podacima negiraju izvedivost ovakvog plana. Količine ugljičnog dioksida u polarnom ledu na Marsu premalene su da bi izazvale iole značajan efekt staklenika. Povrh toga, gravitacija na ovom planetu nije dovoljna da zadrži taj plin dovoljno dugo u atmosferi.

Musk je, bez obzira na to, nastavio s tvitanjem i pokrenuo prodaju majica s natpisom "Nuke Mars". Kako sada stvari stoje, ove će majice, i prihod od njihove prodaje, biti jedino konkretno što će se iz plana o bombardiranju Marsa uistinu i realizirati.

Kopirati
Drag cursor here to close