Mogle su ispisati povijest

Dvije žene ne mogu skupa u svemirsku šetnju jer nose istu veličinu odjela

Prvi puta u povijesti isključivo ženski tim trebao je ići u svemirsku šetnju s Međunarodne svemirske postaje (ISS), no jučer su iz NASA-e objavili kako će se u šetnju s ciljem ugrađivanja litij-ionske baterije uputiti mješoviti muško-ženski tim.
Sci-Tech / Svemir | 26. 03. 2019. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trebao je to biti povijesni dan za astronautkinje – prvi puta u povijesti isključivo ženski tim trebao je ići u svemirsku šetnju s Međunarodne svemirske postaje (ISS), no jučer su iz NASA-e objavili kako će se u šetnju s ciljem ugrađivanja litij-ionske baterije uputiti mješoviti muško-ženski tim. Same svemirske šetnje nisu nikakav novitet za žene te su astronautkinje i prije obavljale ovakve misije, no uvijek u pratnji muških kolega, a sada je planirana prva svemirska šetnja s isključivo ženskom posadom te su povijest trebale ispisati Anne McClain i Christina Koch, piše zimo.co.

No, one neće ispisati tu povijest, barem ne za sada jer je došlo do neočekivanih, možemo reći i nevjerojatnih problema – to nisu tehnički ili slični problemi, već NASA nema dovoljno astronautskih odijela za žene. Naime, do sada nitko nije razmišljao o veličini odijela za astronautkinje i tek prilikom pripreme za svemirsku šetnju, McClain i Koch shvatile se da koriste odijelo iste veličine, odnosno isti gornji dio svemirskog odiela, a dostupan je samo jedan takav dio te veličine. 

Foto: AFP / Christina Koch

Zbog toga će se u misiju zamjene baterija 29. ožujka zaputiti Christina Koch s muškim kolegom Nickom Hagueom, dok će se Anne McClain u svemirsku šetnju zaputiti 8. travnja, također s muškim kolegom – astronautom Davidom Saint-Jacqueom.

McClain već je bila u svemirskoj šetnji prošlog tjedna, čime je postala 13. žena koja je sudjelovala u ovakvoj misiji, dok će Koch postati 14. žena koja je sudjelovala u svemirskoj šetnji. Prva žena koja je šetala svemirom bila je astronautkinja SSSR-a Svetlana Savitskaya koja je svemirskim prostranstvima zakoračila prije 35 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close