Revolucionarna teorija

Crne rupe kakve poznajemo zapravo uopće ne postoje?

Ako je vjerovati dvojici fizičara koji su napravili novu studiju o crnim rupama, sve što mislimo da znamo o tom svemirskom fenomenu praktički možemo baciti u mentalni koš za smeće.
Sci-Tech / Svemir | 08. 10. 2019. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad biste "zaronili" u crnu rupu (što naravno znanost i zdrav razum nikako ne preporučuju), vjerojatno biste pronašli singularnost, odnosno beskonačno sitnu i nevjerojatno gustu točku u njezinom središtu. Tako barem razmišlja većina znanstvenika.

Par znanstvenika međutim sad sugerira da crne rupe zapravo možda uopće nisu crne rupe, već čudna svemirska tijela prepuna tamne energije - tajanstvene sile za koju se vjeruje da gura rubove svemira i na taj način ga konstantno širi.

''Ako su ono što smo mi smatrali crnim rupama, zapravo objekti bez singularnosti, onda je ubrzana ekspanzija našeg svemira prirodna posljedica Einsteinove teorije relativnosti'', pojašnjava Kevin Croker, astrofizičar sa Sveučilišta Hawaii u Manoi, prenosi Zimo.co.

Za sve su krive Friedmannove jednadžbe

Croker zajedno s kolegom pojašnjava novu teoriju u studiji koja je krajem kolovoza objavljena u znanstvenom časopisu Astrophisical Journal. Pokaže li se da su u pravu i da su crne rupe zapravo čudna energija koja udaljava sva tijela u svemiru, to bi bio revolucionaran novi pogled na svemirski fenomen čije osnove još uvijek vjerujemo da smo pohvatali.

Croker i njegov kolega matematičar Joel Weiner nisu tražili tajne koje leže unutar crnih rupa, već su proučavali Friedmannove jednadžbe, koje fizičari koriste za opis širenja svemira, djelomice i zato što je matematika iza toga jednostavnija nego u Einsteinovim jednadžbama koje opisuju relativnost.

"Neke vrlo zanimljive stvari"

Otkrili su da ako žele ispravno pisati Friedmannove jednadžbe, ultragusti i izolirani dijelovi svemira, poput neutronskih zvijezda i crnih rupa, moraju imati isti matematički tretman kao i druga područja svemira. Prethodno su kozmolozi vjerovali da je razumno ignorirati unutarnje detalje tih izoliranih regija u svemiru.

''Pokazali smo da postoji samo jedan način kako da se te jednadžbe postave ispravno. Ako to napravite na taj jedini i ispravan način, onda otkrijete neke vrlo zanimljive stvari'', pojasnio je Croker.

Njihovi rezultati pokazali su da bi se sva tamna energija potrebna za ekspanziju svemira mogla naći upravo u tim alternativama za crne rupe, prenosi Zimo.co.

Crne rupe? Ne, GEODE

U naknadnoj studiji objavljenoj početkom rujna u znanstvenom časopisu arXiv, Croker i njegov kolega crne rupe su nazvali generičkim objektima tamne energije (GEODE) te su nadodali da njihovo otkriće moglo pomoći u objašnjenju potankosti promatranja gravitacijskih valova koji su zabilježeni još 2016. godine.

Matematika friedmannovih jednadžbi pokazala je da ti ultragusti objekti dobivaju na masi čisto zbog samog širenja svemira, čak i kad nema materijala blizu njih kojeg bi konzumirali.

Svjetlost koja putuje kroz svemir gubi energiju, a materija širenjem svemira isto tako gubi težinu, no tamna materija je vrlo relativistička i njezin pritisak radi suprotno normalnoj materiji i svjetlosti pa objekti koji su od nje sačinjeni, poput GEODE-a, s vremenom zapravo dobivaju težinu.

"Kontraintuitivno i teško probavljivo"

Ipak, nisu svi znanstvenici uvjereni u novu teoriju. ''Novi opis crnih rupa je kontraintuitivan i težak za probaviti'', smatra Vitor Cardoso, profesor fizike s tehnološkog instituta u Lisabonu, koji nije sudjelovao u studiji.

''Sviđa mi se ideja o pronalasku alternativi za crne rupe jer nas tjera da učvrstimo paradigmu crnih rupa. Isto tako, ponekad je teško pronaći stvari ako ih zapravo niti ne tražite'', dodao je, prenio je Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close