Četiri asteroida lete prema Zemlji

Četiri asteroida lete prema Zemlji

Sci-Tech / Svemir | 01. 07. 2019. u 06:44 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To je scenarij iz holivudskih blockbuster filmova. Asteroid leti u susret Zemlji i spreman je izbrisati ljudski život na ovoj planeti. Kako bi obilježili Asteroidov dan, napravljena je lista od četiri svemirske stijene koje se nalaze na stazi sudara s našim planetom.

Ujedinjeni narodi upozoravaju kako se mogućnost da asteroid padne u gusto naseljeno područje ne shvaća dovoljno ozbiljno, pa je 30. lipnja određen kao Međunarodni dan asteroida kako bi podigli svijest o potencijalno katastrofalnoj pojavi.

Datum je izabran zato što se najveći utjecaj asteroida u zabilježenoj povijesti dogodio u Tunguski u Rusiji na ovaj dan 1908. godine kada je pao ogroman asteroid i uništio stotine hektara šume.

Kako bi obilježili događaj, ovdje su četiri asteroida koji bi mogli udariti u Zemlju.

1979 XB

Sa svojim promjerom od 900 metara, ovaj golemi kamen padom na naš planet, utjecaj bi bio poražavajući.Trenutno se kreće kroz Sunčev sustav na gotovo 70.000 km/h i biva gotovo 30 km bliže Zemlji svake sekunde.

Europska svemirska agencija (ESA) stavila ga je na drugo mjesto na svojoj listi rizika za asteroide u blizini Zemlje.Orbita ovog manjeg planeta je nepouzdana, ali se predviđa da će imati priliku udariti Zemlju sredinom ovog stoljeća.

Stručnjaci upozoravaju da bi 1979. XB mogao iznenada postati mnogo bliži Zemlji, s obzirom na malu varijaciju u svojoj orbiti.Sljedeći predviđeni pristup Zemlje trebao bi doći 2024. godine.

Apophis

Otprilike veličine četiri nogometna igrališta, Apophis je u vrlo bliskoj orbiti sa Zemljom.Trenutno je udaljeno više od 200 milijuna kilometara, ali je svakih 5 sekundi bliže.

Redovito prolazi Zemlju na svojoj orbiti, ali najnoviji radarski i optički podaci sugeriraju da smo u u opasnosti kada prođe naš planet na udaljenosti od samo 30.000 km 2029. godine. To je manje od desetine udaljenosti od Mjeseca.

Sljedeći put će proletjeti u blizini Zemlje sredinom listopada ove godine, kada će nas proći na sigurnoj udaljenosti od oko 30 milijuna kilometara.Ako bi  Apophis udario u Zemlju, predviđanja su stručnjaka kako bi napravio štete kao otprilike 15.000 nuklearnih bombi koje bi detonirale odjednom.

2010 RF12

Ovaj asteroid se nalazi na vrhu lista Sentry List (sustav za praćenje utjecaja na Zemlju) i liste popisa rizika ESA utjecaja.Trenutno je oko 215 milijuna kilometara od Zemlje i putuje brzinom od 117,935 km/h.

Opasnost od ovog asteroida ne predviđa se da će doći do kraja stoljeća kada se izračunava da će doći čak 40 puta bliže nego Mjesec.Srećom, ovaj asteroid nije težak, relativno je manji od ostalih, teži nekih 500 tona i ima promjer oko sedam metara.Predviđa se kako bi u slučaju pada na Zemlju, utjecaj bio nešto manji od meteora koji je pogodio ruski grad Čeljabinsk 2013. godine, koji je oštetio tisuće zgrada i ozlijedio stotine ljudi.

2010 RF12 je postavljen da prođe Zemlju 13. kolovoza 2022. godine kada će astronomi diljem svijeta obučiti svoje teleskope na objektu kako bi saznali što više o njemu i njegovoj putanji.

2000 SG344

2000 SG344 je dio grupe meteora koja se zove Aten Asteroidi, a orbite su vrlo blisko povezane sa Zemljinom.Predviđa se da će imati šanse za utjecaj u sljedeća tri ili četiri desetljeća.Sa samo 50-metarskim promjerom, relativno je mali, ali je još uvijek dvostruko veći od meteora Čeljabinska koji je prije šest godina izazvao velike štete.

Trenutno putuje kroz svemir brzinom od 112.000 km/h i biva 1.3 km bliže Zemlji svake sekunde.Zanimljivo je da putuje oko Sunca gotovo u isto vrijeme kada i Zemlja, 353 dana u odnosu na Zemljine 365 dana.To daje astronomima redovite šanse da promatraju asteroid i procjenjuju rizik koji on predstavlja.

Neotkriveni asteroidi

Naravno, veliki dio opasnosti sa svemirskim objektima je u tome što ih nismo u stanju otkriti, tako da su nas neki od najopasnijih uspjeli iznenadili. Kada je meteor Čeljabinsk ušao u Zemljinu atmosferu neotkriven, njegova je eksplozija oslobodila do 30 puta više energije nego atomske bombe koje su SAD bacile na Japan 1945.

Krajem prošle godine, drugi se asteroid raspao iznad Beringovog mora, oslobađajući energiju deset puta snažniju od bombi koje su pale na Hirošimu i Nagasaki. Near Earth Objects (NEOs) nisu uspjeli unaprijed predvidjeti dolazak ovih asteroida. Nadamo se kako će Međunarodni dan asteroida potaknuti vlasti širom svijeta da poboljšaju način na koji otkrivaju potencijalno kataklizmičke svemirske stijene.

Kopirati
Drag cursor here to close