Korak ispred

Britanci razvijaju robota koji će se "prošetati" Mjesecom i istražiti njegove tajne

Kad poleti prema Mjesecu, Asagumo će biti prva britanska sonda na tom planetu.
Sci-Tech / Svemir | 03. 01. 2021. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska tvrtka ima veoma zanimljiv plan kako istražiti Mjesec. Žele na površinu Zemljinog prirodnog satelita poslati rover kakav još nije viđen - umjesto kotača imao bi noge.

Kako javlja Science Focus, mali rover trebao bi podsjećati na robotskog pauka, a prema Mjesecu bi trebao krenuti već u ljeto 2021. godine.

Ideja o robotskom pauku za Mjesec došla je osnivaču tvrtke Spacebit, Pavlu Tanasjuku, dok je slušao poznatu pjesmu Davida Bowieja "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders from Mars".

I kako kažu ostalo je povijest. Nakon puno osmišljavanja i konstruiranja, Spacebit sad svoj robot, nazvan Asagumo (japanska uzrečica o jutarnjem pauku koji donosi bogatstvo), usavršava s NASA-om.

Asagumo će biti svega desetak centimetara visok s četiri noge, nalik na paukove, opremljene ravnim "stopalima" kako ne bi propadao u tlo. Bit će opreljen s instrumentima za mjerenje radijacije, ali i alatima za testiranje tla kako bi se eventualno pronašli vrijedni metali.

No, ono što ga dodatno čini posebnim je činjenica da će biti opremljen Wi-Fijem s kojom će komunicirati s letjelicom koja će ga dovesti na Mjesec te tehnologijom kakva se koristi u dronovima, kako bi mogao "odletjeti" natrag do letjelice ako izgubi signal, javlja Zimo.

Kad poleti prema Mjesecu, Asagumo će biti prva britanska sonda na tom planetu. Spacebitovi inženjeri razvili su noge, koje će omogućiti robotu da se kreće po kamenoj površini Mjeseca, ali i da istraži cijevi od lave, koje imaju promjer nekoliko desetaka metara, kako bi istražio i unutrašnjost planeta.

Naime, neki znanstvenici smatraju kako bi upravo te cijevi mogle biti savršeno mjesto za izgradnju baze, jer štite astronaute od meteora koji pogađaju površinu Mjeseca, solarne radijacije i ekstremno niskih temperatura.

U Spacebitu žele spustiti robota u Schroeterovu dolinu, koja se nalazi u Mjesečevom područjuu Oceanus Procellarum, jer je ravna, bez kamenja i kratera te ima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Kopirati
Drag cursor here to close