Padaju zvijezde

Božićni pozdrav s neba: Stiže kiša meteora Geminidi!

Prvo nam večeras stiže meteorski roj Geminida, a s njim i svjetla s neba, nalik ljetnim 'suzama sv. Lovre'. Bit će ih i do sto u satu, javljaju stručnjaci.
Sci-Tech / Svemir | 13. 12. 2018. u 09:38 Bljesak.info
Kopirati

Pripremite teleskope i zagledajte se u nebo jer će nam ovi blagdani biti obilježeni lampicama koje stižu iz svemirskih prostranstava. Prvo nam večeras stiže meteorski roj Geminida, a s njim i svjetla s neba, nalik ljetnim 'suzama sv. Lovre'. Bit će ih i do sto u satu, javljaju stručnjaci.

A kada meteori prođu, dolazi svjetlo - komet 46P/Wirtanen od milja nazvan Božićni komet, najsjajniji ove godine koji se u blizini Zemlje očekuje u noći 16. prosinca. Kometu koji se s nestrpljenjem očekuje, ovo će biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina. No ima vijest i za one kojima je teško čekati još nekoliko dana, on se već sada može vidjeti na istočnom horizontu i to čak golim okom.

Dobro se zagledajte jer je to prava astronomska poslastica. Naravno, i meteorski roj koji će prirediti svakog prosinca aktivni Geminidi, bit će pravi noćni light show. A kako bi spektakl bolje vidjeti, NASA-ini stručnjaci predlažu pronalazak nekog mračnog, najmračnijeg vanjskog lokaliteta. Dajte očima do 30 minuta da se adaptiraju na noćno crnilo. I pričekajte ih, vrijedi vidjeti božićni pozdrav s neba.

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na tamnije prostore. Za opažanja meteora nije potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled k zvijezdama, prenosi RadioSarajevo.ba.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Kopirati