These are the voyages of the starship BiH

BiH želi razvijati svemirske tehnologije

Prihvaćanje ovakve odluke i članstvo neće zahtijevati bilo kakve financije od BiH jer se financira od Ujedinjenih naroda, a mladi znanstvenici iz BiH, uz pomoć stipendija, moći će sudjelovati na simpozijima koje organizira UN u ovom području .
Sci-Tech / Svemir | 30. 01. 2019. u 17:46 Bljesak.info
Kopirati

Bosna i Hercegovina uključit će se u korištenje i istraživanje svemira, Mjeseca i drugih nebeskih tijela. Naime, Vijeće ministara danas je utvrdilo prijedlog osnova za pristupanje BiH Ugovoru o načelima kojim se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je priopćeno, prihvaćanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na suradnju s drugim zemljama potpisnicama.

Nacrt ove odluke Vijeću ministara na usvajanje dostavilo je Ministarstvo prometa i komunikacija, a kako se navodi u dokumentu, prijedlog za potpisivanje stigao je krajem 2017. godine, preko veleposlanstva Austrije.

Prihvaćanje ovakve odluke i članstvo neće zahtijevati bilo kakve financije od BiH jer se financira od Ujedinjenih naroda, a mladi znanstvenici iz BiH, uz pomoć stipendija, moći će sudjelovati na simpozijima koje organizira UN u ovom području .

Kako se dalje navodi u prijedlogu, sve zemlje imaju pravo da postanu potpisnice i jednaka prava da sudjeluju u istraživanju i eksperimentiranju u svemiru, ali se zabranjuje otvaranje vojnih baza.

"Ratifikacijom ugovora dali bi signal privatnom sektoru i obrazovnim institucijama da BiH dugoročno želi sudjelovati u razvoju svemirskih tehnologija", navodi se u prijedlogu.

Na kraju se ističe da se instrumenti ratifikacije deponiraju kod vlada Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te SAD, koji su ovim ugovorom određeni za vlade depozitare. Ove vlade će odmah nakon što BiH potpiše sporazum obavijestiti druge zemlje potpisnice.

Kopirati