Telekomunikacije

BH Telecom spreman za uvođenje 4G tehnologije, servisi 5G do 2020.

Sci-Tech / Svemir | 05. 09. 2017. u 11:40 D.L.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BH Telecom je spreman za uvođenje 4G tehnologije, ali time naš razvojni put nije završen i možemo najaviti ključni dokument za tehnološki razvoj BH Telecoma pod nazivom Master plan razvoja tehnologija i servisa 5G do 2020. godine'', istaknuo je u utorak generalni direktor ove kompanije Mirsad Zaimović na svečanoj press konferenciji povodom Dana BH Telecoma.

Kompanija ovogodišnji rođendan obilježava brojnim društveno korisnim aktivnostima, koje realizira pod sloganom "Sigurno dijete - zdravo društvo".

Zaimović je kazao da je BH Telekom kompanija koja ima dva milijuna korisnika, prvi su u BiH po tržišnom sudjelovanju i društvenoj odgovornosti, te ulaganju u bh. društvo. Osim ostalih izdvajanja, godišnje za donacije izdvoje milijun KM, a prvi su po uplati poreza i doprinosa od kojih najveću korist ima upravo bh. društvo. Prema izvješću Uprave za neizravno oporezivanje, dodao je Zaimović, BH Telecom je izvršio najveću uplatu PDV-a u BiH u prvoj polovini ove godine.

BH Telecom, kao telekomunikacijska kompanija, po njegovim riječima, svjestan je prednosti i nedostataka korištenja interneta, te se sloganom "Sigurno dijete - zdravo društvo" nastojalo ukazati na potrebu zaštite djece na društvenim mrežama.

''Tim povodom smo pokrenuli inicijativu prema nadležnim ministarstvima za organizaciju stručnih predavanja za djecu u osnovnim i srednjim školama i njihove roditelje, a koje bi realizirali uposlenici BH Telecoma'', naveo je Zaimović.

Društveno odgovorno poslovanje BH Telecoma, kako je istaknuto na svečanosti, dokazuje se svakodnevno, putem različitih aktivnosti, uz značajno podržavanje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, ali sve više i humanitarnih aktivnosti. BH Telecom daje podršku i brojnim projektima koji se realiziraju u znanosti i obrazovanju, kroz više vidova suradnje, od kojih se posebno ističu višegodišnja informatizacija osnovnih i srednjih škola u BiH kroz opremanje 500 informatičih kabineta i stipendiranje 250 studenata. Kao i ranijih godina, i ove 2017. godine posebna pozornost posvećena je projektima za djecu i mlade.

Izvršni direktor za razvoj poslovanja BH Telecoma Duljko Hasić je istaknuo kako BH Telecom i ove godine svoj dan obilježava kroz više različitih aktivnosti, među kojima je najviše onih namijenjenih korisnicima usluga, ali i priličan broj onih kojima se dokazuje društvena odgovornost kompanije.

''Dan BH Telecoma ćemo obilježiti i u ostalim gradovima BiH i to turnirom u malom nogometu za osnovce i srednjoškolce u Mostaru, uličnom trkom za omladinske pogone sportskih klubova u Goraždu, prigodnom svečanošću na Panonskim jezerima u Tuzli te akcijom 'Pomoć je svima potrebna' u Bihaću'', dodao je Hasić.

Svečanim uručenjem ugovora o sponzorstvu, u iznosu od 25.000 KM danas je označen i početak službeni suradnje s Udrugom roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih osoba Tuzlanske županije, Omladinskom udrugom Dobro djelo iz Sarajeva i JU Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Već 12 godina se 5. rujan obilježava kao rođendan kompanije, a ovaj datum predstavlja godišnjicu od telekomunikacijske deblokade Bosne i Hercegovine i početka korištenja međunarodnog koda 387 dodijeljenog BiH od Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

Kopirati
Drag cursor here to close