23. svibnja

„Atlas“ - najsjajnija kometa prolazi pored Zemlje

Od otkrića 28. prosinca 2019. godine, kometa je sve sjajnija i prema tom kriteriju, dostigla je osmu kategoriju.
Sci-Tech / Svemir | 27. 03. 2020. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FotoPixabay / „Atlas“ - najsjajnija kometa prolazi pored Zemlje

Novootkrivena kometa nazvana „Atlas“, koja će 23. svibnja proći pored Zemlje, na putu je da postane jedna od najsjajnijih kometa koja će ukrasiti naše noćno nebo još od Hale-Boppeovog komete 1997. godine.

Službenog naziva C/2019 I4, kometa je dobila nadimak „Atlas“, kako se zapravo zove teleskop koji ju je primijetio krajem prosinca 2019. Kako se bliži našem Sunčevom sustavu, kometa postaje sve sjajnija. Kometa trenutno oslobađa ogromne količine svojih plinova i zato je tako blještava“, izjavio je za SpaceWeatherArchive Karl Battams iz Pomorske istraživačke laboratorije u Washingtonu.

Od otkrića 28. prosinca 2019. godine, kometa je sve sjajnija i prema tom kriteriju, dostigla je osmu kategoriju.

Iako nije vidljiva golim okom, teleskopi srednje veličine bi trebalo da detektirati kometu u noćnim uvjetima.

„Atlas“ kometa može dostići magnitude od +1 do - 5, do svibnja, kada će biti najbliža Suncu.

Važno je zapamtiti da su komete „ćudljive“. Tijekom svakog njihovog putovanja oko Sunca, isparavaju smrznuti sastojci, što rezultira jakim sjajem oko jezgra. Solarni vjetrovi zatim to „rastežu“ u rep komete, a neki se protežu milijunima kilometara od „glave“ komete, navodi mnn.com.

U nekim slučajevima, komete za koje znanstevnici očekuju da dodatno posvijetle, ponašaju se potpuno drugačije i smanje svoj sjaj. Druge se tijekom svog kretanja razbijaju i također blijede.

Preživljavanje bliskog susreta

„Atlas“ će 23. maja proći pored Zemlje na oko 115 milijuna kilometara, a očekuje se da će putanja kometu odvesti na svega 37 milijuna kilometara od Sunca, tjedan dana kasnije, 31. svibnja.

Battams nije optimista i boji se sa „Atlas“ neće preživjeti tako blizak susret.

''Moje osobno mišljenje je da je kometa Atlas preaktivna i ne bih se iznenadio kad vidim da počinje brzo da blijedi i da se možda čak i raspadne, pre nego što stigne do Sunca“, rekao je Botams, prenosi sputnik.

Inače, prema Nasinim proračunima, čini se da „Atlas“ dijeli skoro identičnu orbitu „dugu“ 6.000 godina s Velikom kometom iz 1844. godine, pa je moguće da je „Atlas“ možda fragment te komete.

Kada je riječ o eventualnom promatranju za zainteresirane, kometa „Atlas“ je u povoljnom položaju za one na sjevernim geografskim širinama. Moguće je vidjeti je teleskopom tijekom noći do travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close